Cele trei argumente ale Ministerului Sănătății: „Sunt date publice. Dacă erau secrete, SRI sau STS le-ar fi secretizat înainte. Nici după publicare, ei nu au reclamat nimic!”

2 luni in urmă 3


Ștefan Voinea, consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu și omul care s-a ocupat de transparentizarea datelor despre testele COVID și despre vaccinare, susține că ”nimeni de la SRI, STS sau alte servicii secrete nu s-a declarat lezat, aceste instituțiile nu au avut nicio problemă, dar alții s-au plâns premierului”


- Domnule Voinea, una dintre observațiile vehiculate este aceea că ați publicat adresele unor centre unde se vaccinează personal din siguranța națională. - Să o luăm de la început, vă rog. Ministerul Sănătății, prin INSP, deține o bază de date alcătuită de STS. Ministerul e beneficiarul, STS este cel care livrează dacă vreți. De fapt beneficiarul e publicul. Bun. Noi am primit de la mai multe organizații neguvernamentale cerere ca aceste date, care sunt publice, să fie oferite într-un format deschis. Am întrebat STS care e cel mai apropiat format de ce fac ei, ca să nu supraîncărcăm tot sistemul acum.


- Argumentul ministrului de interne, de pildă, e că datele pot leza anumite instituții.- Nu e calitatea mea să polemizez cu nimeni, să răspund unui ministru. Dar pot explica publicului. Dacă datele nu ar fi fost publice, ci secrete, ele ar fi fost codificate de la început.


Dacă datele erau secrete, SRI sau STS le-ar fi secretizat. Există proceduri în statul român pentru așa ceva. În acea bază de date de la INSP nu ajung date secrete. Acesta este primul nostru argument.

Ștefan Voinea:

- Spuneți că, în cazul în care erau secrete datele, existau instituții responsabile pentru a le proteja, pentru a le păstra secrete?- Da, exact. Iar aceste instituții s-ar fi sesizat dacă ceva se încălca în momentul publicării. Să acceptăm, de dragul demonstrației, că nu le secretizau, noi le publicam și părți din ele nu erau destinate  publicului. Atunci ne-ar fi spus: ”Ați greșit, ați făcut o gafă. Scoateți datele”. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, tocmai pentru că datele nu sunt secrete, sunt publice. Acesta este al doilea argument al nostru: absența oricărei reacții de la instituțiile abilitate. Și mai există încă un argument care arată legitimitatea publicării.


- Care?- Să presunem că acestea date ar avea anumite componente secrete și, totuși, nu au fost secretizate, noi le-am publicat iar serviciile secrete nu au sesizat că ceva e în pericol. Dar au observat alții. Păi atunci nu se rezolvă printr-un scandal, ci discret. Ceea ce iarăși nu s-a întîmplat, dimpotrivă s-au publicat print-screen-uri. Foarte bine că s-au publicat că nu e nimic secret, de fapt.


- Cum ați luat decizia publicării?- Noi am fost deciși să o facem. Și ne-au sunat colegii de la data.gov.ro, din subordinea Secretariatul General al Guvernului, care au sesizat că STS-ul ni le pregătește și ne-au propus să facem un eveniment online comun cu data.gov.ro, cu ocazia zilei transparenței publice.


Am publicat  datele așadar împreună cu cei are gestionează datele publice de la Guvern! Au participat în momentul lansării ei, noi și ONG-urile care au cerut transparentizarea. Și apoi a apărut scandalul.

Ștefan Voinea:

- Datele nu mai sunt actualizate. De ce?- Nu știm. Ministerul Sănătății nu mai are acces la baza de date data.gov.ro. Ni se spune că e o problemă tehnică.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă