Cele mai scumpe feluri de brânză din lume

1 săptămână in urmă 20


Există peste 1800 de tipuri diferite de brânzeturi, iar acestea vin în toate aromele, culorile, texturile și formele diferite. Cele mai scumpe feluri de brânză din lume sunt costisitoare pentru că necesită mai mult timp sau efort pentru a fi produse, în timp ce altele au un preț mare pentru că sunt făcute din ingrediente rare, care costă mai mult decât brânzeturile obișnuite. Alte brânzeturi sunt scumpe pur și simplu pentru că nu există prea multă ofertă.


Despre brânză


Industria globală a brânzeturilor valorează peste 72 de miliarde de dolari. Brânza există de mii de ani, dar în ultimele decenii, consumul de brânză a crescut semnificativ.


În lumea brânzeturilor există brânzeturi moi, cum ar fi brie sau camembert, și brânzeturi tari, cum ar fi parmezan sau cheddar. Brânza artizanală este făcută în loturi mici, manual. Aceste brânzeturi tradiționale sunt lucrate folosind tehnici consacrate.


Cele mai bune brânzeturi nu conțin, de obicei, aditivi inutili. Aceste brânzeturi naturale sunt cunoscute și sub denumirea de brânzeturi neprocesate.


Cele mai scumpe feluri de brânză din lume


Care este cea mai scumpă brânză din lume? S-ar putea să fii surprins să afli că nu toate brânzeturile costisitoare sunt fabricate cu lapte de vacă. De fapt, unele dintre aceste brânzeturi sunt atât de scumpe pentru că sunt făcute din lapte de capră sau de oaie.


Dacă te-ai întrebat vreodată de ce unele brânzeturi sunt scumpe și altele nu, răspunsul se află în compoziția și procesul de producție. Unele brânzeturi pur și simplu necesită mai mult timp pentru a fi fabricate decât altele.


De exemplu, o brânză Cheddar are nevoie în medie de două luni pentru a se matura, în timp ce o brânză din lapte de oaie ar putea avea nevoie de până la doi ani pentru acest proces.


Prețul acestor tipuri de brânzeturi depinde de timpul necesar pentru a le produce și, de asemenea, de raritatea lor.


De exemplu, știai că restaurantul Serendipity3 din New York susține că servește cel mai scump sandvici din lume, care costă 214 dolari? 


Sandviciul Quintessential Grill Cheese conține una dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume, caciocavallo podolico, alături de fulgi de aur, șampanie Dom Perignon și unt cu trufe albe.


Brânzeturile scumpe costă foarte mult din cauza rarității și a calității ridicate a ingredientelor folosite la fabricarea lor. Iată cele mai scumpe soiuri de brânză de pe Pământ, în ordine descrescătoare.


Cacio Bufala


Provenind din Italia, Cacio di Bufala este un tip de brânză care se face din lapte de bivoliță cu grăsime integrală. Această brânză semidură are o textură foarte cremoasă și este adesea folosită în preparate precum paste sau pizza.


Brânza Cacio di Bufala are o crustă galbenă fină și formă de tobă. În general, este învechită în pivnițe sau peșteri naturale timp de 8 până la 10 luni. Această brânză delicioasă poate fi găsită în magazinele alimentare de specialitate sau online.


Prețurile pentru brânza Cacio di Bufala variază în funcție de retailer, dar se situează în jurul a 45-50 de euro pe kilogram.


Beaufort d'Ete


Această brânză bine-cunoscută și foarte iubită este produsă în Alpi. Beaufort d'Ete este o brânză tare din lapte de vacă, fabricată pe timp de vară, folosind doar lapte din iunie până în octombrie.


Deoarece Beaufort d'Ete este de obicei presată, are o structură solidă, cu foarte puține găuri. Culoarea brânzei variază în funcție de perioada de maturare, dar, de obicei, este de culoare galben pal.


Beaufort d'Ete are o aromă de nucă ce se intensifică odată cu trecerea timpului. Brânza capătă mirosul micilor flori de munte care cresc între crăpăturile stâncilor alpine.


Doar aproximativ 52.000 de forme de Beaufort d'Ete sunt produse în fiecare an, iar costul este de aproximativ 45 de euro pentru jumătate de kilogram.


Brânză Jersey Blue Cheese


Făcută din lapte de vacă Jersey nepasteurizat și un ferment de iaurt, această brânză populară este produsă în Lichtensteig, în cantonul St. Gallen din Elveția. Willi Schmid, producătorul de brânzeturi premiat, a creat o brânză albastră cremoasă cu formă de cupolă.


Willi și frații săi dețin mai multe turme de vaci și selectează cu grijă laptele folosit în fiecare lot de brânză. Odată ce brânza este produsă, el stoarce ușor roțile de brânză pentru a da structura venelor albastre.


Laptele Jersey are un conținut ridicat de betacaroten și un gust moale și cremos. Prețul brânzei Jersey Blue Cheese este de 45 de dolari pe 400 de grame.


Caciocavallo Podolico


Fabricată din lapte crud organic de vacă Podolica, Caciocavallo Podolico este o brânză italiană rară. Este produsă în regiunea Campania din sudul Italiei încă din secolul al XIV-lea.


Numele de caciocavallo înseamnă brânză de cal și se crede că acest lucru ar putea proveni de la modul în care aceste brânzeturi erau inițial transportate pe un cal în jos din Alpii italieni. Cu o coajă comestibilă, această brânză neobișnuită are arome de fructe de pădure și de ierburi de munte, cu care se hrănesc vacile în timpul verii.


Brânzeturile Caciocavallo Podolico sunt legate de o grindă cu o frânghie pentru a se matura. Brânza Caciovallo costă de la 50 de dolari pe jumătate de kilogram.


Brânză Bitto extraveche


Cunoscută și sub numele de brânză Bitto Storico sau Bitto Ribelle, această delicatesă din valea Valtelline din Lombardia, Italia, poate fi învechită până la 18 ani.


Acest lucru o face să fie cea mai veche brânză comestibilă din lume. Învechirea îndelungată este posibilă datorită includerii a 10-20% brânză de capră alături de laptele de vacă.


Brânza bogată are arome de iarbă și fân și costă 150 de dolari pe kilogram.


Brânză Cheddar Wyke Farms


Fabricată după rețeta secretă a bunicii Ivy în Somerset, Marea Britanie, brânza Cheddar Wyke Farms merită, cu siguranță, încercată dacă o găsești. Această delicioasă brânză semidură este produsă din lapte proaspăt de vacă.


Wyke Farms produce brânzeturi Cheddar de fermă folosind metode tradiționale și doar cele mai bune ingrediente de peste 150 de ani. 


Fiecare Cheddar de fermă este învechit în cutii de lemn speciale și este verificat în mod regulat de către maestrul lor de clasificare a brânzeturilor.


Această brânză fără gluten se maturează timp de peste 15 luni. În timp ce unele brânzeturi cheddar de epocă de la Wyke Farm pot costa până la 200 de dolari pe kilogram, ei vând și unele brânzeturi de epocă mai accesibile, de la 14 dolari.


Brânză White Stilton Gold Cheese


Cunoscută pentru brânzeturile lor Stilton, Long Clawson Dairy este o firmă care funcționează din 1911. Cu sediul în Melton Mowbray, Leicestershire, Marea Britanie, această cooperativă agricolă produce brânzeturi 100% britanice.


O ediție specială a Long Clawson Dairy care conține lichior de aur și fulgi de aur adevărat, această brânză din Marea Britanie se vinde cu 420 de dolari pe kilogram. Prețul ridicat s-a datorat frunzelor de aur și procesului de maturare foarte lung.


În zilele noastre, producătorii de brânzeturi Clawson au o gamă largă de brânzeturi speciale, inclusiv Rutland Red și Blue Shropshire.


Moose Cheese


Această brânză scumpă este fabricată din lapte de elan de la ferma Elk House sau Älgens Hus în suedeză. Se crede că este singurul loc din lume care produce brânză de elan.


Ferma din Bjurholm, Suedia, are trei elani și produce brânzeturi pe care le poți încerca în restaurantul din incintă. De asemenea, vizitatorii se pot întâlni cu elanii îmblânziți în cadrul unui tur ghidat.


Aici se produc în jur de 300 de kilograme de brânză de elan în fiecare an. Costul pe kilogram este de aproximativ 455 de dolari.


Brânză Cabrales


Având distincția de a fi cea mai scumpă brânză vândută la licitație, Cabrales este o brânză albastră artizanală. Această brânză semidură provine de la fabrica de brânzeturi Valfriu din Spania.


În august 2018, 15 restaurante au licitat pentru o bucată de brânză Cabrales de 2,62 kg la Cabrales Cheese Competition. După două ore, oferta câștigătoare a fost de 16.000 de dolari, o sumă impresionantă.


Această brânză scumpă a fost cumpărată de Ivan Suarez, proprietarul restaurantului Llagar de Colloto. El este un mare fan al brânzeturilor Cabrales și le servește în restaurantul său.


Brânza Cabrales se învechește timp de 3 până la 6 luni în peșteri spaniole de munte. Ciobanii de pe lanțul muntos Picos de Europa întorc regulat brânza pentru a o ajuta să se maturizeze.


Brânză Pule


Fabricată din lapte de capră și lapte de măgăriță din Balcani, acest produs lactat unic este în fruntea listei cu cele mai scumpe brânzeturi din lume. Brânza Pule costă între 600 și 700 de dolari pe kilogram, dar de ce este atât de scumpă?


Asta pentru că măgărițele dau foarte puțin lapte și este nevoie de 25 de litri de lapte de măgăriță pentru a face un kilogram de brânză de măgăriță. 


Acest favorit din Balcani are un conținut foarte scăzut de grăsimi, dar este bogat în proteine, calciu și acizi omega 3. Potrivit legendei, Cleopatra s-a scăldat în lapte de măgăriță pentru a se înfrumuseța.


Așadar, deși laptele de măgăriță este bun pentru noi și este folosit în produsele de îngrijire a pielii antiîmbătrânire, precum și în înghețată și brânză - este nevoie de o cantitate extraordinară de lapte de măgăriță pentru a face chiar și o cantitate mică de brânză Pule.


Această brânză albă și sfărâmicioasă are o aromă foarte puternică și ierboasă. Dacă mergi în Serbia sau Muntenegru, trebuie să o încerci neapărat.


Depozitarea brânzei


Brânza este compusă în principal din grăsimi și proteine, ceea ce înseamnă că este foarte sensibilă la căldură, umiditate și lumină. Acest lucru face ca tipurile de ambalaje utilizate în supermarketuri să nu fie potrivite pentru depozitarea pe termen lung.


Brânza nu trebuie ținută în frigider dacă știi cum să o păstrezi în mod corespunzător. Recipientele care sunt etanșe vor ține departe umiditatea, în timp ce ambalajele opace vor proteja brânza de expunerea la lumină.


Soiurile prețioase pot sta pe tejghea până la trei zile, dacă sunt învelite bine în plastic sau hârtie cerată. Brânza trebuie depozitată departe de alte alimente urât mirositoare, pentru a preveni ca mirosurile sau gusturile acestora să pătrundă în aromele brânzei delicate.


Sursa foto: 123rf.com


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă