Cele mai clare imagini cu inelele lui Neptun din ultimele trei decenii, surprinse de telescopul James Webb

3 zile in urmă 24


Uriaşul îngheţat a fost surprins de noul telescop spaţial James Webb în imagini uluitoare, date publicității de NASA miercuri. Imaginile surprind detalii nemaivăzute ale planetei Neptun ale cărei inele se disting cu o claritate fără precedent din ultimii mai bine de 30 de ani, transmite CNN.


Pe lângă câteva inele înguste și strălucitoare, James Webb a reușit să suprindă unele care nu au fost văzute niciodată, cu atât mai puţin cu această claritate, de la zborul Voyager 2, în 1989.


Neptun, în imaginea surprinsă de telescopul James Webb. Foto: NASA

De asemenea, imaginile surprinse de telescop arată clar benzile mai neclare de praf ale lui Neptun. James Webb a surprins în imagini și şapte dintre cele 14 Luni cunoscute ale lui Neptun.


În noile imagini, Neptun arată alb, spre deosebire de aspectul albastru din imaginile surprinse de telescopul spaţial Hubble al NASA şi ESA, fapt determinat de cantităţile mici de metan.


Webb a surprins șapte dintre cele 14 luni cunoscute ale lui Neptun: Galatea, Naiad, Thalassa, Despina, Proteus, Larissa și Triton. Foto: NASA

Neptun este cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar, fiind situată la o distanţă de 30 de ori mai mare de Soare comparativ cu Pământul. La acea distanţă extremă, Soarele este atât de mic şi de slab, încât lumina de pe Neptun în amiaza mare este similară cu un amurg pe Pământ.


Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari și a fost lansat în spaţiu în urmă cu aproximativ şapte luni. Acesta se află la o distanţă de circa 1,5 milioane de kilometri de Pământ.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă