Cele 14 criterii analizate pentru carantinarea unei localitati. Cum se calculeaza incidenta cazurilor de COVID-19

1 lună in urmă 2

Decizia de carantinare a unei localitati se ia in baza unei analize complexe care are in vedere nu mai putin de 14 factori de risc si nu se raporteaza doar la incidenta de cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

Potrivit ordinului nr. 1.309 din 21 iulie 2020, semnat de fostul ministrul al Sanatatii, Nelu Tataru, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) recomanda carantinarea unui oras atunci cand procentul persoanelor infectate depaseste pragul stabilit, dar in contextul unei situatii medicale specifice localitatii analizate.

Astfel, conteaza daca infectarile din ultimele doua saptamani au un trend crescator, daca in localitatea vizata predomina populatia varstnica (peste 65 de ani), numarul de focare active, dar se are in vedere si capacitatea autoritatilor locale de a face anchete epidemiologice, numarul de persoane aflate in carantina (persoanele care au intrat in contact cu cei confirmati pozitiv in urma unui test PCR), gradul de ocupare al paturilor din ATI din cel mai apropiat spial, numarul medicilor si asistentilor disponibil pentru a acorda asistenta medicala bolnavilor de COVID-19.

La decizia de carantinare se tine cont si de modul in care persoanele aflate in carantina sau izolare inteleg sa respecte aceste restrictii si de numarul de politisti care sa monitorizeze respectarea regimului de izolare la domiciliu.

Cand se propune carantina unei localitati

Criteriile obligatorii pentru declansarea analizei in vederea propunerii de instituire a carantinei zonale sunt:

1. trend crescator pentru ultimele 14 zile;

2. rata de infectare peste nivelul de alerta (3 cazuri/1.000 de locuitori);

3. ponderea majoritara a cazurilor in cadrul comunitatii fata de focarele inregistrate in comunitati inchise (centre rezidentiale, unitati sanitare);

4. ponderea populatiei in varsta de 65 de ani si peste, atat in localitate, cat si in zonele rurale ale judetului;

5. personal insuficient pentru desfasurarea anchetelor epidemiologice in cadrul DSP, in raport cu numarul de cazuri confirmate;

6. personal sanitar in/suficient in spitalele care asigura asistenta medicala pacientilor suspecti/confirmati cu COVID-19 (focare in randul personalului medico-sanitar), dotare insuficienta cu echipamente personale de protectie;

7. gradul de ocupare a paturilor, atat pe sectiile COVID, cat si pe sectiile ATI > 90%, cu pacienti din zona respectiva;

8. populatia din zona afectata nu este complianta la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile in urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

De ce se tine cont cand se decide carantinarea


b) Criterii aditionale pentru luarea deciziei de carantinare:

1. existenta unui/unor medici de familie pe raza localitatii care sa fie responsabilizat/responsabilizati cu contactarea si monitorizarea din punct de vedere medical a contactilor izolati la domiciliu si acordarea asistentei medicale a populatiei din zona respectiva;

2. existenta unei unitati comerciale pentru asigurarea nevoilor esentiale;

3. existenta unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare tratamentului uzual al populatiei;

4. daca localitatea este traversata de un drum judetean/national;

5. daca la nivelul localitatii sunt suficiente resurse umane din cadrul politiei locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizarii zilnice a respectarii regimului de izolare la domiciliu;

6. in cazul localitatilor mai mari (orase, municipii) evaluarea spitalului care asigura asistenta medicala pacientilor suspecti/confirmati COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situatiei stocurilor de echipamente, a numarului de personal medical.

INSP analizeaza situatia propusa de DSP

(3) INSP evalueaza analiza de situatie locala propusa de catre DSP si, in cazul avizarii favorabile, va transmite comitetului judetean pentru situatii de urgenta, denumit in continuare CJSU.

Pentru fiecare factor de risc prezentat mai sus se acorda un anumit punctaj, iar daca se ajunge la o valoare de peste 60 de puncte, atunci exista cadrul legal pentru a se solicita carantinarea zonei, orasului sau comunei.

Decizia finala de carantinare zonala apartine sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

Pentru ridicarea carantinei se face din nou o analiza a situatiei epidemiologice 14 zile de la instituirea acesteia si se tine cont in principiu de aceiasi factori de risc.

Citeste si:

Noile restrictii luate in calcul: Circulatia pana la ora 20. Magazinele se inchid la 18, daca incidenta depaseste 7,5 la mieHarta interactiva a centrelor de vaccinare, in functie de tipul de vaccin. Cum poti vedea locurile disponibile si cat de mare e lista de asteptareCine sunt falsii stomatologi care au traumatizat oameni. Femeia nu are drept de practica, iar sotul sau este absolvent de opt claseCardurile de criptomonede, valuta virtuala buna in toata lumeaVIDEO Golul lui Andrei Ciobanu de la Euro face inconjurul lumii. "Ma bucur ca ii am profesori pe Hagi si pe Mutu"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă