Cel puţin şase morţi şi peste 30 de răniţi la Beirut. în timpul unor violențe produse la o manifestație islamistă VIDEO

1 săptămână in urmă 15

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 19:53

0 citiri

Mitingul era organizat în favoarea destituirii judecătorului Tarek Bitar, care anchetează cu privire la explozia sângeroasă din portul Beirut din august 2020, relatează CNN.

Semiluna Roşie libaneză a anunţat că şase persoane au fost ucise în violenţe în capitala libaneză.

Lunetişti şi bărbaţi înarmaţi au împuşcat ”oameni în cap”, iar patru rachete de tip B7 au fost trase în aer, în cele mai sângeroase violenţe în criza cu care se confruntă Libanul de zece ani, a declarat într-o conferinţă de presă minisrul libanez de Interne Bassam Mawlawi.

A sniper opens fire at a Hezbollah-Amal protest to demand the removal of Bitar, the judge in charge of investigating the Beirut port explosion. There are dead and wounded. A very dangerous escalation pic.twitter.com/lZdWIlXHep

— Liz Sly (@LizSly) October 14, 2021

Sute de susţinători ai mişcărilor şiite Hezbollah şi Amal au mărşăluit către Palatul de Justiţie, iar lunetişti au tras de pe acoperişuri în manifestanţi, obligându-i atât pe ei, cât şi jurnalişti să se adăpostească, potrvit ministrului de Interne, armatei şi presei locale.

Înregistrări video postate pe reţele de socializare surprind bărbaţi înarmaţi - susţinători ai manifestanţilor - trăgând cu lansatoare de grenade (RPG) şi puşti de aslat de tip AK-47 pe străduţe, de după pubele de gunoi şi bariere ridicate pe străzi.

More of the clashes taking place today in #Beirut after #Hezbollah & #Amal called for a protest against judge #TarekBitar #Lebanon #لبنان_إنهار pic.twitter.com/xdgSVmfCXH

— Larissa Aoun (@LarissaAounSky) October 14, 2021

Fum se ridica din clădiri vizate în aceste tiruri.

În centrul acestor violenţe se află cartierul Tayouneh, situat în apropierea locului în care a izbucnit Războiul Civil din Liban (1975-1990), agitând spectrul unor noi violenţe în această ţară devastată de crize.

Aceste tiruri de obuze şi arme păreau să se fi oprit după patru ore.

O parte a circulaţiei a fost reluată pe străzile capitalei, iar echipe din cadrul Apărării Civile şi Crucii Roşii libaneze evacuau locuitori din Tayouneh aflaţi în stare de şoc.

Hazbollah şi Amal acuză într-un comunicat Partidul Forţelor Libaneze (creştin, dreapta) că se află în spatele atacului cu lunetişti.

Partidul creştin, care a ameninţat să organizeze contramanifestaţii faţă de manifestaţia islamistă de joi, nu a răspuns imediat acestor acuzaţii.

1/2 How it started in #Beirut - HA/Amal supporters decided to protest in front of the justice palace but ended up rushing to one of the side streets around Tayyoune: that’s them on the left side of the video chanting ‘Shia Shia’ + damaging cars & everything around them. pic.twitter.com/sKXgtuTxSl

— Luna Safwan - لونا صفوان (@LunaSafwan) October 14, 2021

”Este clar că cei care au tras asupra manifestanţilor sunt grupări armate organizate care planificau acest atac de ieri”, declară CNN un reprezentant de rang înalt din cadrul Hezbollah.

”Noi nu vom riposta cu arme de foc. Ei vor să ne atragă într-un război civil, iar noi nu vrem un conflict civil”, a adăugat el.

Hezbollahul este un opozant aprig al judecătorului Tarek Bitar, care anchetează explozia de la Beirut şi care a cerut inculparea unor oficiali de rang înalt.

Judecătorul a emis un mandat de arestare pe numele parlamentarului Ali Hassan Khalil, un oficial de rang înalt din cadrul Amal, un fost ministru al Finanţelor.

El a emis un mandat de arestare şi pe numele parlamentarului Nouhad Machnouk, un fost susţinător al fostului premier Saad Hariri şi un fost ministru de Interne.

Bitar, preşedintele Tribunalului Penal din Beirut, a cerut, după ce a fost însărcinat cu ancheta, în februarie, interogarea unor oficiali politici de rang înalt în cadrul investigaţiilor.

Primul judecător însărcinat cu ancheta a fost demis din această funcţie după ce doi foşti miniştri inculpaţi în cadrul anchetei au cerut revocarea magistratului.

Oficiali anchetaţi de către Bitar au depus plângeri în justiţie împotriva acestuia, însă fără succes până în prezent.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah l-a atacat luni, într-un discurs televzat, pe judecătorul Bitar, pe care l-a acuzat că ”politizează” ancheta.

Libanul este afectat de doi ani de o criză economică extrem de dură care a antrenat o creştere vertiginoasă a inflaţiei, sărăciei şi şomajului şi o degradare rapidă a infrastruturilor în ţară.

Citeste si:

 „Trebuie ţinut cont de cultura patriarhală bazată pe lideri și lipsa de descentralizare a României”

Vicepreşedintele Senatului Vasile Dîncu (PSD) este de părere că un Cod electoral în România trebuie gândit sistemic, diferenţiat pentru alegerile generale şi cele locale. "Ar trebui un...

Florin Cîțu, acuzații la adresa unui fost ministru USR. România ar fi pierdut 5 milioane de euro, bani europeni, din cauza unei semnături

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat joi, 14 octombrie, la briefingul ședinței de guvern că România a ratat aproape 5 milioane de euro, folosiți pentru decontarea a peste 80.000 de...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă