Cel puțin 130.000 de animale vii din România riscă să moară în canalul Suez, după ce navele au rămas blocate

1 lună in urmă 3


Zece nave care transportă animale vii din România sunt blocate în canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, a anunțat directorul UE al ONG-ului Animals International, Gabriel Păun, într-un comunicat. Acesta susține că situația este critică și riscă să devină „cea mai mare tragedie din istoria omenirii care implică animale vii.


Blocajul din canalul Suez a survenit marți, 23 martie, când una dintre cele mai mari nave cargo din lume a eșuat și a blocat canalul pe întreaga sa lățime.


În ciuda eforturilor permanente ale autorităților egiptene, nava nu a putut fi mișcată, iar situația ar putea să dureze săptămâni.


Nava Ever Given venea din China și se îndrepta spre Rotterdam, Olanda, în momentul în care vântul puternic a împins-o de-a curmezișul canalului care face legătura dintre Marea Mediterană și Marea Roșie

Peste 200 de alte nave sunt acum incapabile să traverseze canalul, una dintre cele mai aglomerate rute maritime.


Potrivit The Guardian, dintre cele peste 200 de nave, 20 transportă animale vii. ONG-ul Animals International atrage atenția că zece dintre acestea au plecat din România și transportă oi.


Cele 10 vapoare identificate de Animals International care au plecat din portul Midia încărcate cu animale cu destinaţii care includ traversarea canalului Suez sunt: Sea Star Livestock, Dragon, Harmony Livestock, Lady Maria, Jersey, Al Farouk, Britta K, Lady Rasha, Mariona Star şi Taiba.


„Cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii”


Directorul organizaţiei, Gabriel Păun, afirmă că situaţia riscă să devină „cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii”.


„Situaţia în Suez este critică şi riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă şi hrană atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate. A fost cazul celor 14.800 de oiţe din România de pe vaporul Trust 1 în drum spre Iordania acum câţiva ani. Toate au murit când nava a rămas fără apă de băut”, a declarat Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.


O soluție, susține acesta, este ca navele să fie chemate înapoi în țară, iar animalele sacrificate în România.


Organizaţia atrage atenţia că România este deja în vizorul Comisiei Europene care a constatat numeroase deficienţe în portul Midia.


„Tragedia de la Midia, din noiembrie 2019, când vaporul Queen Hind s-a răsturnat, omorând peste 14.500 de animale a traumatizat o lume întragă care a văzut imaginile ce nu fac cinste ţării noastre. Singura şansă să evităm o situaţie şi mai gravă este ca România să suspende imediat exportul cu animale vii, să cheme înapoi toate vapoarele cu animale care aşteaptă intrarea în Suez şi să înceapă cu această ocazie exportul de carne în loc de animale vii. Ar fi un comerţ care ar anula suferinţa inutilă a animalelor şi ar fi mai rentabil economic pentru România”, mai transmite Gabriel Păun.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă