Cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din țară, construit la Oradea. Când ar putea fi gata

1 săptămână in urmă 21

 Realitatea de Oradea Spital modern de boli infecțioase, la Oradea. Foto: Realitatea de Oradea

Oradea va avea cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din țara noastră. Anunțul a fost făcut marți de primarul Florin Birta, care a precizat că investiția se ridică la 128 de milioane de euro, bani asigurați din fonduri europene. 

MARŢI, 04 MAI 2021, 14:14

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Consiliul Local a aprobat, în ședința de marți, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, urmând ca obiectivul de investiții să fie depus spre finanțare din fonduri europene pe perioada de programare 2021-2027.

Primarul Florin Birta a precizat că, în prezent, sunt trei locații (pe str. Izvorului, pe str. Republicii și pe Aleea Ștrandului) unde funcționează diferite spitale care nu mai corespund standardelor și cerințelor actuale de calitate, iar pentru secțiile de boli infecțioase și pneumologie, infrastructura actuală este subdimensionată față de cea necesară. 

Prin construcția noului spital se urmărește gruparea specialităților boli infecțioase și pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerințelor actuale de calitate.

Spitalul va putea fi adaptat oricând cerinţelor unor epidemii

Noul spital ar urma să fie construit pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa, potrivit realitateadeoradea.net.

Dr.Gheorghe Carp a precizat că unitatea medicală va avea 4 etaje, o capacitate de minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, locurile putând fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități. La acestea se adaugă paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total cuprins între 249 și 326 de paturi.

”Cu toate că anul 2020 a fost un an de pandemie generat de coronavirus, a avut și efecte bune, de exemplu faptul că în Oradea se va realiza o astfel de investiție. Trebuie să avem un spital care să corespundă nevoilor secolului XXI, iar acest spital va fi cu siguranță cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din România. Clădirea va fi în aşa fel construită încât oricând să se poată adapta cerinţelor unei epidemii, de asemenea va putea fi adaptată în situaţii pandemice inclusiv prin creşterea numărului de paturi de terapie intensivă. Este foarte important de menționat că în acest proiect sunt cuprinse toate dotările, inclusiv mobilier, pentru tot spitalul, astfel încât atunci când va fi gata, va fi complet dotat şi adaptat cerinţelor din zilele noastre", a mai precizat Carp.

Saloanele vor avea maximum două paturi, cu presiune negativă, astfel încât să fie împiedicată transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor.

Spitalul va avea și un compartiment de primiri urgențe, camere de tratament și monitorizare, trei izolatoare, un ambulator integrat cu cabinet pentru fiecare dintre specialități, săli de tratamente, bloc operator de dimensiuni reduse pentru situații speciale.

Unitatea medicală va avea și o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme, cu 6 locuri pentru persoane cu dizabilități și 139 de locuri pentru biciclete. 

Arhitectul Abduraman Redin a menționat la rândul său că la baza realizării proiectului noului spital au stat trei criterii principale și anume flexibilitate, securitate și eficiență. 

Conform studiului de fezabilitate aprobat în ședința CL, valoarea totală a investiției se ridică la 128.332.280 euro.

Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a anunțat că proiectul urmează să fie depus pentru finanțare din bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar Primăria Oradea și Consiliul Județean vor demara împreună procedura de achiziție necesară, astfel încât în primăvara anului 2022 lucrările de construcție să fie începute, iar spitalul să fie gata până în 2025.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă