Cei sub 55 ani se vor putea vaccina cu AstraZeneca în Franța, doar pe semnătură

5 zile in urmă 15

Autoritățile franceze iau în calcul de a permite vaccinarea cu serul AstraZeneca persoanelor cu vârste sub 55 de ani, în urma semnării unui document pe proprie răspundere, în cazul în care autoritatea sanitară îşi dă acordul în acest sens, în vederea creşterii ratei de utilizare a acestui vaccin, care este în prezent de 70-75%, relatează marţi EFE citată de Agerpres.

Ministrul Sănătății, Olivier Veran, a arătat că Înalta Autoritate pentru Sănătate (Haute Autorité de Santé) urmează să se pronunţe asupra extinderii administrării acestui vaccin, rezervat doar celor peste 55 de ani, şi persoanelor sub această vârstă care îşi dau consimţământul în scris.

Chiar marți, ministrul francez al sănătății a făcut rapelul cu Moderna, după ce primise prima doză cu vaccinul AstraZeneca. Franța a oprit din 19 aprilie vaccinarea persoanelor sub 55 ani cu AstraZeneca și a recomandat folosirea la rapel a unui vaccin pe baza tehnologiei ARNm, mai exact Pfizer sau Moderna.

Dacă intenția autorităților franceze se va concretiza, persoanele sub 55 ani ar urma să semneze un document în care își asumă riscurile cunoscute ale acestui vaccin înainte de a fi imunizate.

„AstraZeneca este un vaccin eficient, sigur pentru persoanele din anumite categorii de populaţie, mai ales pentru cei tineri, iar autorităţile sanitare spun că este nevoie de puţin timp. Dacă se va merge înainte (pentru această categorie) voi fi cel mai fericit ministru”, a afirmat ministrul francez al Sănătății într-un interviu pentru Europe 1 .

Potrivit oficialului, trebuie analizat dacă administrarea acestui vaccin va fi continuată doar în cazul celor peste 55 de ani, sau dacă „se autorizează şi pentru restul populaţiei, cu informarea cetăţenilor”.

Veran a explicat că există ţări precum Spania unde rata de utilizare a vaccinului de la AstraZeneca este de peste 90% şi, având în vedere că francezii „nu sunt esenţial diferiţi de spanioli, nu există motive” pentru a face acelaşi lucru.

Vaccinul produs de AstraZeneca se lovește de o reticiență puternică în rândul europenilor după ce s-a raportat apariția unor tromboze la persoanele vaccinate cu acest ser în Europa. EMA a transmis că apariția cheagurilor de sânge este un efect extrem de rar, iar beneficiile vaccinului depășesc riscurile.

Întrebat despre decizia Danemarcei de a renunţa la vaccinul de la Johnson & Johnson, Veran a răspuns că nu împărtăşeşte concluziile responsabililor acestei ţări şi că, ţinând cont de recomandările autorităţilor sanitare, nu există o justificare în acest sens.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă