Cei mai buni criminaliști din lume se reunesc într-o conferință internațională coordonată de la București. Printre ei, managerul bazei de date ADN la Secretariatul General Interpol

4 zile in urmă 36

Crime, mistere, anchete, cazuri elucidate sau care rămân multă vreme cu autor necunoscut. Criminaliștii sunt cei care fac investigații la locul faptei, iau probe, le analizează și conturează scenele acestor grozăvii desprinse parcă din filmele de acțiune.

Uneori este nevoie de săptămâni, luni sau chiar ani întregi de muncă pentru a pune cap la cap bucățile din puzzle-ul care duc la rezolvarea unui caz și este nevoie de experți în mai multe domenii.

Marți, 23 noiembrie, începe la București, o conferință internațională, organizată de Asociația Criminaliștilor din România, la care unii dintre cei mai buni criminaliști din lume dezbat on-line, de această dată, subiecte privind noile tendințe în anchete și despre responsabilitatea socială a științelor criminalistice.

Cine sunt specialiștii care vorbesc despre investigații criminalistice

Printre cei care vor vorbi despre „Factorul uman şi responsabilitatea socială a ştiinţelor criminalistice”, sunt experți din SUA, Canada, Australia, Germania, Franța Israel, Interpol și chiar din Republica Moldova.

Aceștia sunt:

Claude Roux - unul dintre cei mai reputați criminaliști din Australia.

William J. Lewinski, cercetător și criminalist din Canada, care a contribuit la anchete importante în America de Nord, în Regatul Unit și Australia.

Geofferey Thor Desmoulin, expert în biomecanica leziunilor, reconstrucția incidentelor și știința violenței.

Eugene Liscio, unul dintre investigatorii din cazul David Camm -un soldat acuzat, pe nedrept, de uciderea soției și a celor doi copii.

Francois-Xavier Laurent – expert în genetică moleculară, managerul bazei de date ADN la Secretariatul General INTERPOL cu sediul la Lyon, responsabil de Baza de date ADN INTERPOL și I-Familia, o nouă bază de date ADN dedicată pentru identificarea persoanelor dispărute la nivel global folosind ADN-ul de la rudele lor.

Julian Mendel - asistent al directorului Institutului Internațional de Cercetare Criminalistică din cadrul Florida International University și asistent cercetător la Florida International University.

Bruce Goldfarb - ofițer de informații pentru OCME și curator al studiilor Nutshell of Unexplained Death.

Michael Fulton - Șef adjunct- Biroul Constable’s Precinct 2, Brazoria, Texas, Crime Scene Analyst, autorizat de International Association of Identification (IAI), fotograf profesionist autorizat de Professional Photographers of America, autor și formator.

Christian Schafers – expert în domeniul scanării laser terestre și al scanării manuale cu laser.

Vitalie Rusu - avocat, Decan al Facultății de Drept și Științe Sociale, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova.

Gheorghe Popa- expert criminalist autorizat de Ministerul Justitiei, fostul șef al Poliției Române, al Academiei de Poliție și al Institutului de Criminalistică al Poliției Române. În 2003, el a intrat în istoria criminalisticii prin metoda luării amprentelor de pe plante, preluată cu succes chiar de către specialiştii FBI.

Asociația Criminalistilor din România a fost înființată în anul 2002, cu scopul promovării, în rândul criminalistilor, magistraților, polițiștilor, avocaților și a altor persoane interesate a unor opinii, metode, procedee specifice domeniilor drept și criminalistică, precum și a mijloacelor tehnico-științifice, care să contribuie la perfecționarea actului de justiție, la prevenirea și combaterea eficientă a criminalității.

Citeste si:

Românii care au ajuns pe lista roșie a Interpolului. Gregorian Bivolaru, căutat de autoritățile din Finlanda pentru abuz sexual

Avizele roșii sunt emise de Interpol pentru fugarii căutați fie pentru urmărire penală, fie pentru executarea unei pedepse. O notificare roșie este o solicitare adresată forțelor de ordine...

 ”Cred că s-a dat ordinul gata cu protestele”

Fostul premier Victor Ponta a reacționat luni, 22 noiembrie, după ce protestatarul Cristian Dide a fost reținut de DIICOT, pentru 24 de ore, pentru trafic cu droguri de mare risc. ”Încă...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă