Cei 172 de ortaci care s-au blocat joi în subteran la mina de uraniu Crucea nu renunță la protest. „Promisiunile nu au fost respectate”

1 lună in urmă 1


Continuă protestele la mina de uraniu de la Crucea, județul Suceava, unde 172 de ortaci s-au blocat în subteran. Ei invocă restanțe salariale de două luni și acuză că nu și-au primit sporurile alimentare de mai bine de un an, scrie newsmoldova.ro. Prefectul de Suceava a anunțat joi seară că ministrul energiei, Virgil Popescu, a semnat contractele și documentele pentru ca minerii să își primească drepturile salariale, numai că actele nu au fost parafate de directorul Companiei de Uraniu, Tiberiu Deleanu.


După trei zile și două nopți în care au fost blocați în subteran, în cursul zilei de vineri, minerii au ieșit pentru jumătate de oră la suprafață, pentru a se oxigena, având în vedere că stau la cota -200.La Sectorul Crucea sunt la momentul de față aproximativ 52 de mineri, iar la Sectorul Botușana sunt alți 120 de oameni.


Primarul localității Crucea, Dorin Rusu, a declarat că problema minerilor nu a fost rezolvată, iar promisiunile făcute nu au fost respectate. Potrivit primarului, actele minerilor pentru plata salariilor nu au fost semnate, deoarece directorul Companiei de Uraniu, Tiberiu Deleanu, nu a dorit să semneze, declarând că a descoperit „condiții dubioase” în contracte.


„Nu sunt dispuși să renunțe nici astăzi la protest până nu văd negru pe alb că partea salarială a fost rezolvată. Nu le este ușor, mă repet, trei zile și două nopți să stai doar în cizme și salopete și să mănânci doar pâine cu salam, în timp ce nu ai bani să îți achiți utilitățile, băncile și să îți întreții copiii la școală. Am fost astăzi în sector pentru a le duce alimente. Minerii au ieșit la suprafață jumătate de oră pentru a se oxigena, deoarece stau blocați în subteran la cota -200. La Sectorul Crucea  sunt la momentul de față aproximativ 52 de mineri, iar la Sectorul Botoșana sunt aproximativ 120 de oameni”, a declarat Dorin Rusu.


Iulian Cimpoeșu a anunțat, joi seară, că ministrul energiei, Virgil Popescu, a semnat toate contractele și documentele de la CNU, pentru ca minerii să își primească drepturile salariale.


Situația a fost schimbată doar la câteva ore, când directorul Companiei de Uraniu, Tiberiu Deleanu, a anunțat că nu dorește să semneze actele minerilor, declarând că a descoperit „condiții dubioase” în contracte.Minele de uraniu din Suceava sunt ultimele care mai funcționează pe teritoriul României. Acestea urmează să fie închise în perioada următoare, sens în care s-a depus la Agenția de Protecția Mediului documentația aferentă pentru obținerea autorizației de mediu.


Luna trecută s-a consemnat protestul minerilor din Valea Jiului. 80 de oameni au refuzat să mai iasă din mină, nemulţumiţi de faptul că salariile, care trebuiau virate în conturile lor în data de 15 februarie, nu le-au fost acordate. Situația s-a rezolvat după o săptămână de negocieri.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă