Cehia expulzeaza 18 diplomati rusi pentru implicare in explozia din 2014 de la un depozit de munitii. Trebuie sa paraseasca tara in 48 de ore

3 săptămâni in urmă 28

Cehia expulzeaza 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii ca serviciile secrete ruse au fost implicate in explozia de la un depozit de munitii din 2014, au anuntat sambata premierul Andrej Babis si ministrul de externe Jan Hamacek, relateaza Reuters si AFP.

"Exista o banuiala bine intemeiata cu privire la implicarea unor ofiteri ai serviciului de informatii rus GRU, unitatea 29155, in explozia depozitului de munitii din zona Vrbetice", (circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis intr-o scurta interventie televizata.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagratii au avut loc in depozitul de munitii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajati ai unei companii private care inchiriase depozitul de la o firma de stat.

La randul sau, Jan Hamacek a spus ca cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei la Praga identificati drept agenti secreti vor trebui sa paraseasca teritoriul ceh in termen de 48 de ore.

Agentia de presa Interfax l-a citat pe vicepresedintele comisiei de afaceri internationale din camera superioara a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, potrivit caruia acuzatiile Cehiei despre implicarea ofiterilor de informatii rusi in explozia din 2014 sunt absurde.

Demnitarul rus a adaugat ca raspunsul Moscovei la expulzarea celor 18 diplomati va trebui sa fie proportionat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă