Cehia ar putea impune o carantină doar pentru nevaccinați, după modelul Austriei

2 săptămâni in urmă 9

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 09:30

79 citiri

Autoritățile de la Praga iau în considerare mai multe opțiuni pentru a impune reguli mai stricte persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19. Printre acestea s-ar putea număra și lockdown-ul pentru nevaccinați, după modelul adoptat de Austria începând din această săptămână, a anunțat premierul Andrej Babis, potrivit Bloomberg.

Confruntată cu o nouă creștere a cazurilor grave de Covid, Republica Cehă pregătește noi măsuri care să limiteze răspândirea virusului.

Una dintre alternative este un regim similar cu cel impus în Austria, care limitează mișcarea și activitățile celor care au refuzat vaccinarea, a declarat Babis într-o conferință de presă televizată după ședința de guvern de luni.

10 zile de carantină pentru nevaccinați

Austria plasează în carantină, începând de luni, milioane de persoane care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului, în încercarea de a face faţă creşterii numărului de infecţii la niveluri record, a anunţat duminică cancelarul austriac Alexander Schallenberg, informează Reuters.

"Trebuie să creştem rata vaccinărilor. Este ruşinos de scăzută", a declarat Schallenberg într-o conferinţă de presă la care a anunţat noile măsuri, după o videoconferinţă cu guvernatorii celor nouă provincii ale Austriei. "Situaţia este serioasă. Al patrulea val (al pandemiei de coronavirus) ne afectează din plin. Acest lucru se întâmplă din cauza variantei Delta (a virusului), dar şi din cauza ratei scăzute de vaccinare", a mai spus cancelarul austriac, citat de EFE.

Schallenberg a recunoscut că decizia "nu a fost luată cu inima uşoară", dar are ca obiectiv să pună capăt unui "cerc vicios", potrivit dpa. "Dat fiind că rata de vaccinare este cum este, vom rămâne blocaţi într-un cerc vicios" al infectărilor cu coronavirus, a explicat cancelarul austriac.

Măsura va fi adoptată duminică noapte de legislativul de la Viena, va intra în vigoare de luni, pentru o perioadă iniţială de 10 zile, şi va afecta circa 2 milioane de oameni. Există opţiunea prelungirii acestei măsuri, ceea ce va presupune un nou vot în parlament.

Aproximativ 65% din populaţia Austriei este vaccinată cu schema completă împotriva coronavirusului, una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidentală, aminteşte Reuters.

Potrivit noilor măsuri, persoanele nevaccinate vor putea ieşi din casă doar pentru anumite activităţi considerate vitale - precum cumpărăturile de produse esenţiale, mersul la serviciu, la şcoală sau la medic. Nevaccinaţii îşi mai pot părăsi locuinţele pentru o scurtă plimbare sau pentru a se vaccina.

Autorităţile vor efectua controale aleatorii pentru a verifica respectarea măsurilor. Cei prinşi că nu respectă regulile riscă amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele fizice şi de până la 3.600 de euro pentru companii, precizează EFE.

Există deja restricţii majore pentru această categorie de populaţie - de exemplu, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la muncă.

Citeste si:

Austria va plasa de luni în carantină persoanele nevaccinate anti-COVID-19. „Situaţia este serioasă”

Austria plasează în carantină, începând de luni, milioane de persoane care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului, în încercarea de a face faţă creşterii numărului de infecţii la...

Măsură dură care vizează exclusiv persoanele nevaccinate anti-Covid din Austria. Decizia anunțată de cancelar

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunţat vineri, 12 noiembrie, că aşteaptă unda verde a parlamentului pentru a impune o decizie dură pentru reducerea infectărilor cu COVID....

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă