CEDO cere Rusiei eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, autoritățile de la Moscova refuză categoric

1 lună in urmă 1

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut miercuri Rusiei să-l elibereze pe Alexei Navalnîi, determinând o nouă confruntare între Europa și Moscova în legătură cu soarta celui mai înverșunat contestatar al președintelui rus Vladimir Putin. Rusia a respins decizia, informează The Guardian.

Autoritățile de la Moscova au catalogat decizia instanței drept ”o intervenție flagrantă și grosolană în treburile judiciare ale unui stat suveran”, în ciuda cerinței de a se conforma în calitate de membru al Consiliului Europei.

Într-o hotărâre publicată miercuri, instanța din Strasbourg a solicitat eliberarea imediată din închisoare a lui Alexei Navalnîi, pe motiv că guvernul „nu poate oferi suficiente garanții pentru viața și sănătatea sa”.

Alexei Navalnîi a fost în august 2020 victima unei presupuse otrăviri din partea FSB (Serviciul Federal de Securitate), despre care susține că a fost comandată de Vladimir Putin. Acum, Navalnîi susține spus că viața sa este în pericol în arest.

El a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea unei pedepse cu suspendare datând din 2014 , în timp ce guvernul îi aduce noi acuzații.

Decizia CEDO a fost luată cu privire la condițiile de detenție a lui Navalnîi, a menționat instanța, și nu se referă la pedeapsa din 2014, considerată pe scară largă ca fiind una politică.

Alexei Navalnîi urmează să facă în această săptămână apel în instanță împotriva deciziei.

Conform hotărârii CEDO publicate online, Navalnîi ar trebui să fie eliberat „cu efect imediat”. Ministrul rus al justiției, Konstantin Chuychenko, a numit hotărârea „inexecutabilă”, spunând că „nu există niciun temei legal pentru a elibera această persoană de custodie”.

Rusia a adoptat anul trecut noi amendamente constituționale care spuneau că Moscova are dreptul să ignore deciziile legale internaționale care îi încalcă suveranitatea.

În trecut, a ignorat și alte decizii ale CEDO, inclusiv un ordin din iulie 2014 de a plăti o compensație de 1,9 miliarde de euro acționarilor imperiului petrolier Yukos, al oligarhului rus Mihail Khodorkovsky.

Khodorkovsky a fost închis pentru aproape zece ani pentru evaziune fiscală și fraudă, iar compania a fost împărțită și vândută firmelor controlate de stat.

Rusia a aderat la Consiliul Europei în 1996. Moscova și-a pierdut dreptul de vot în adunarea plenară a consiliului din 2014, din cauza invaziei în Ucraina și le-a recăpătat, controversat, în 2019.

FOTO: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă