CEDO a respins acțiunea a sute de pompieri francezi împotriva obligativității vaccinări anti-Covid

1 lună in urmă 20


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins marți o cerere a 672 de pompieri profesioniști și voluntari împotriva vaccinării lor obligatorii împotriva Covid în Franța, informează Agerpres, care citează AFP.


Pompierii au invocat dispozițiile Convenției europene a drepturilor omului care se referă la ”dreptul la viață” și ”dreptul la respectarea vieții private și familiale”. Ei au cerut CEDO să ”suspende obligativitatea vaccinării”, prevăzută printr-o lege din 5 august referitoare la gestionarea crizei sanitare. Conform acesteia, pompierii care nu se vaccinează nu vor mai putea desfășura activitatea și nici nu vor fi plătiți.


Cum a judecat CEDO


Curtea a apreciat că, în cazul de față, nu putea fi sesizată în regim de urgență, așa cum au făcut pompierii. Sesizarea în regim de urgență se poate face atunci când solicitanții sunt expuși ”unui risc real de daune ireparabile”. Totuși, decizia CEDO nu prevede ”imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate și asupra fondului cazurilor respective”.


La începutul lunii august, sindicatul Sud SDIS al pompierilor transmitea că ”nu este împotriva vaccinului”, ci doar împotriva obligativității vaccinării, ”foarte prost primită, inclusiv de persoane deja vaccinate”.Legea
privind obligativitatea vaccinării pentru angajații serviciilor de
urgență, a medicilor și profesorilor, a fost susținută de Curtea
Constituțională din Franța, pe 5 august.Nicolas
Hervieu, specialist al CEDO, a reacționat pe Twitter spunând că
este ”prima hotprâre europeană cu privire la obligativitatea
vaccinării împotriva Covid”.


Cu toate acestea, CEDO s-a pronunțat în 8 aprilie într-un dosar referitor la obligativitatea vaccinării. Curtea fusese sesizată de părinți din Cehia care refuzau să-și vaccineze copiii împotriva bolilor copilăriei, iar judecătorii au decis că această obligație poate fi ”necesară într-o societate democratică”.


Hotărârea, chiar dacă nu se referea la vaccinarea împotriva Covid, este considerată drept o îngrângere pentru antivacciniști, mai arată sursa citată.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă