Cea mai sângeroasă zi în Myanmar, după lovitura de stat: 38 de persoane au fost ucise în timpul protestelor de forţele de ordine

1 lună in urmă 2


38 de persoane au fost ucise în Myanmar, după ce forţele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor, care manifestau în mai multe oraşe împotriva loviturii de stat din 1 februarie, potrivit trimisului ONU, Christine Schraner Burgene, informează Agerpres.


Christine Schraner Burgener anunţă că sunt peste 50 de oameni morţi şi mulţi alţi răniţi, după lovitura de stat de la îceputul lunii trecute. Este cea mai sângeroasă zi, după schimbarea brutală a fostului regim, informează The Guardian. Ko Bo Kyi, secretarul Asociației pentru Deținuții Politici, a declarat că cel puțin 18 persoane au fost ucise miercuri de forțele de securitate, însă Associated Press a raportat că 33 de persoane au fost ucise.


Mulțimile au continuat să iasă zilnic în stradă să ceară ca armata să restabilească democrația, iar liderii aleși să fie eliberați. Thinzar Shunlei Yi, un activist pentru drepturile omului, spune că folosirea forței de către militari împotriva protestatarilor este un "masacru".


O tânără de 19 ani din Mandalay, care purta un tricou cu înscripţia "Totul va fi în bine", a fost împuşcată mortal. De asemenea, un adolescent de 14 ani a fost ucis.


În Monywa, șase persoane au fost ucise și cel puțin 30 au fost rănite. De asemenea, cel puțin opt persoane au fost ucise într-un cartier din Yangon, după ce forțele de securitate au deschis focul cu arme automate la începutul serii, potrivit Reuters.


"Voi merge în continuare în prima linie. Dacă sunt împușcat și mor atunci aşa a fost să fie. Nu mai suport", a spus un protestatar care a asistat la represiunea dintr-o localitate din nordul Okkalapa.


Potrivit acestuia, în jurul orei 17:00, ofițerii au tras cu gloanțe de cauciuc asupra celor aproximativ 100 de protestatari, iar apoi soldații au tras cu muniţie de luptă. Protestatarul a spus că un bărbat de lângă el a fost împușcat și a supraviețuit, însă a putut să-l ducă la spital doar după ce poliția a plecat.


"Nu suntem teroriști, suntem civili, încercăm să ne recuperăm democrația. Protestăm pașnic, dar ei ne terorizează", a spus un alt protestatar.


Aproape 1.300 de persoane au fost reținute de când armata a preluat puterea pe 1 februarie. Miercuri au fost anunțate două noi acuzații împotriva lui Win Myint, printre care o presupusă încălcare a constituției, pedepsită cu până la trei ani de închisoare.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă