Cea mai complexă navă construită în România în ultimele decenii. Spărgătorul de gheață "Nuyina" a plecat spre Antarctica

1 lună in urmă 26

Spărgătorul de gheață "Nuyina" este o navă construită pe șantierul naval din Galați.

Pe 3 septembrie 2021, nava a părăsit portul Vlissingen din Olanda, după ce a încheiat perioada de testare în Marea Nordului, și se îndreaptă spre Antarctica.

Vaporul a fost comandat de Divizia Antarctică Australiană și va ajunge în prima fază în portul Hobart din Tasmania, în luna octombrie, la capătul unui drum de 24.000 de kilometri.

Ulterior, nava va pleca spre Antarctica, unde va înlocui în serviciu RSV "Aurora Australis".

"Nuyina" este parte a unui proiect în valoare de 1,2 miliarde de dolari derulat de Australia pentru explorarea Antarcticii.

"În următorii doi ani, vom testa și certifica diferitele capabilități ale navei, cum ar fi capabilitățile logistice, capacitatea de transportare a pasagerilor și transportarea combustibilului și gama incredibilă de sisteme științifice la bord", a explicat directorul Diviziei Antarctice Australiene, Kim Ellis.

"Nava va avea un serviciu de 30 de ani în exploatare, iar acești doi ani de testare ne vor pregăti pentru un viitor foarte lung și sigur", a adăugat el.

Nava va putea transporta 116 oameni de ştiinţă, aceştia având la dispoziţie laboratoare ştiinţifice pe 500 de metri pătraţi. Are capacitatea de a stoca, de asemenea, diverse încărcături, echipamente şi personal pentru staţiile antarctice.

Lucrările la spărgătorul de gheaţă Nuyina au început în 2017, la Şantierul Naval Damen din Galaţi, la comanda statului australian.

În România a fost construit corpul navei și s-a făcut dotarea de bază. Echipamentul de cercetare ultrasofisticate au fost montate în Olanda.

Nava, cu o lungime de 160,3 de metri şi o lăţime de 25,6 metri, a eșuat pe canalul Sulina pe 3 august 2021, în timpul voiajului de livrare către Olanda. Vaporul gigantic a fost repus în circulație după doar o oră, fără a suferi avarii.

Citeste si:

 ”Pare că USL revine în forță”

UPDATE Ședința pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură a fost amânată. Cele două birouri permanente din parlament n-au avut cvorum

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă