Ce te poate proteja contra Covid-19, conform rezultatelor unui studiu. Vești bune

1 săptămână in urmă 8

Imunitatea ├«mpotriva Covid-19 este unul dintre cele mai dezb─âtute ╚Öi controversate subiecte, iar un studiu realizat de cercet─âtorii de la Imperial College London arat─â c─â celulele T provenite de la r─âceli comune protejeaz─â ├«mpotriva infec╚Ťiei cu SARS-CoV-2. Astfel, aceste informa╚Ťii de ultim─â or─â ar putea fi utile pentru crearea unei noi genera╚Ťii de vaccinuri.

Ce se întâmplă cu persoanele care au un nivel ridicat de celule T

Multe persoane aflate ├«n preajma unor pacien╚Ťi infecta╚Ťi cu Covid-19 au dep─â╚Öit perioada de risc f─âr─â a contacta virusul, iar posibilele excplica╚Ťii ale medicilor nu au fost suficient de conving─âtoare.

Potrivit noului studiu s-a demonstrat c─â persoanele care prezint─â un nivel ridicat de celule T, provenit ├«n urma unor alte r─âceli banale, reac╚Ťioneaz─â mult mai bine la infec╚Ťia cu Covid-19.

├Än timp ce studiile anterioare au ar─âtat c─â celulele T produse de alte r─âceli pot recunoa╚Öte SARS-CoV-2, noul studiu examineaz─â pentru prima dat─â modul ├«n care aceste celule T ac╚Ťioneaz─â ├«n momentul expunerii la SARS-CoV-2, inclusiv dac─â o persoan─â care le are ├«n num─âr mare se infecteaz─â sau nu. Cercet─âtorii au transmis, de asemenea, c─â descoperirile lor ofer─â un model de inspira╚Ťie pentru un nou vaccin universal care ar putea preveni infec╚Ťia cu variantele actuale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, c├ót ╚Öi pe cele viitoare.

Medicul Rhia Kundu, primul autor al studiului a explicat care a fost, de fapt, obiectivul acestei cercet─âri.

ÔÇ×Expunerea la virusul SARS-CoV-2 nu generaz─â ├«ntotdeauna infectarea, motiv pentru care am fost dornici s─â ├«n╚Ťelegem de ce. Am descoperit c─â nivelurile ridicate de celule T preexistente, create de organism atunci c├ónd s-a confruntat cu al╚Ťi viru╚Öi, cum ar fi r─âceala, pot proteja ├«mpotriva infec╚Ťiei cu COVID-19.

De╚Öi aceast─â descoperire este important─â, trebuie s─â men╚Ťionez c─â reprezint─â doar o form─â de protec╚Ťie ╚Öi a╚Ö sublinia c─â nimeni nu ar trebui s─â se bazeze doar pe aceasta. ├Än schimb, cel mai bun mod de a te proteja ├«mpotriva COVID-19 este s─â fii vaccinat complet, inclusiv cu doza de rapelÔÇŁ, a concluzionat specialistul.

Ce au avut în comun cele 52 persoane analizate

Studiul a ├«nceput ├«n septembrie 2020, atunci c├ónd majoritatea oamenilor din Marea Britanie nu fuseser─â nici infecta╚Ťi, nici vaccina╚Ťi ├«mpotriva Covid-19. Acesta a inclus 52 de persoane care au locuit cu o persoan─â infectat─â cu Covid-19 ╚Öi confirmat─â printr-un test PCR.

Participan╚Ťii au f─âcut teste PCR la ├«nceput, iar ulterior ├«n a patra ╚Öi ├«n a ╚Öaptea zi, pentru a determina dac─â au dezvoltat o infec╚Ťie.

Probele de s├ónge provenite de la cei 52 de participan╚Ťi au fost prelevate ├«n decurs de 1-6 zile de la expunerea lor la virus. Acest lucru le-a permis cercet─âtorilor s─â analizeze nivelurile de celule T preexistentem induse de infec╚Ťiile anterioare cu alt tip de virus, care recunosc, de asemenea, proteinele virusului SARS-CoV-2.

├Än urma analizei, cercet─âtorii au descoperit existen╚Ťa unor niveluri semnificativ mai mari ale acestor celule T la cele 26 de persoane care nu s-au infectat, comparativ cu cele 26 de persoane care s-au infectat.

Aceste celule T au indicat proteinele interne din virusul SARS-CoV-2, mai mult dec├ót proteina Spike de pe suprafa╚Ťa virusului, pentru a proteja ├«mpotriva infec╚Ťiei.

Potrivit cercet─âtorilor, vaccinurile actuale nu induc un r─âspuns imun la aceste proteine interne, motiv pentru care, aceast─â nou─â descoperire ofer─â o abordare diferit─â privind produc╚Ťa unui vaccin care ar putea oferi protec╚Ťie de lung─â durat─â. Ace╚Ötia au mai men╚Ťionat faptul c─â,┬á r─âspunsurile celulelor T persist─â mai mult dec├ót r─âspunsurile anticorpilor care scad ├«n c├óteva luni de la vaccinare.

The post Ce te poate proteja contra Covid-19, conform rezultatelor unui studiu. Vești bune appeared first on IMPACT.

Cite┼čte Articolul ├Äntreg pe Surs─â