Ce spune Valeriu Gheorghiță, despre posibilitatea unei legături între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze

1 lună in urmă 14

După ce un reprezentant EMA a declarat că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat pentru Libertatea că așteaptă comunicatul oficial al Agenției Mondiale a Medicamentului înainte de a se pronunța.

„Vom aștepta comunicatul oficial al EMA și recomandările”, a spus Valeriu Gheorghiță pentru Libertatea.

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europeane a Medicamentului (EMA), a susținut într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero că „este din ce în ce mai dificil să spunem că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite”.

„În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Cu toate acestea, ce cauzează această reacție, încă nu știm”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, pentru Il Messaggero.

Pe 30 martie, vaccinul AstraZeneca şi-a schimbat denumirea în ”Vaxzevria”, decizie aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Istoricul vaccinului AstraZeneca în România

Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a luat decizia acordării autorizației condiționate de punere pe piață a celui de-al treilea vaccin împotriva COVID-19, cel de la AstraZeneca-Oxford.

Pe 4 februarie, Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV) a anunțat grupa de vârstă căreia îi va fi administrat vaccinul AstraZeneca: grupa de vârstă 18-55 de ani.

Pe 7 februarie, prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca a ajuns în România.

Pe 8 martie, CNCAV a anunțat renunțarea la limita de vârstă pentru administrarea AstraZeneca, după apariția „noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor OMS”.

Pe 11 martie, CNCAV a transmis că retrage pentru moment lotul ABV2865 de la AstraZeneca, cel care fusese suspendat și în Italia. „Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului”, a informat CNCAV.

Pe 15 martie, România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare. Anunțul a fost făcut după ce mai multe țări din UE, printre care Germania și Franța, au oprit complet la acel moment imunizarea cu acest ser.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă