Ce spune ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, despre mișcările de trupe rusești de la Marea Neagră

3 săptămâni in urmă 19

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că România nu este ameninţată direct de evoluţia situaţiei de la Marea Neagră, menționând că este cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace.

„Este o situaţie care ne preocupă şi faţă de care ne-am exprimat îngrijorarea (…) Este cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace, este cu adevărat, din toate analizele, o mişcare de trupe neobişnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, membrii Uniunii Europene şi care ne preocupă, pentru că vrem să identificăm obiectivele acestor manevre şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situaţie”, a afirmat ministrul de Externe, la Digi 24, citat de Agerpres.

Potrivit lui Aurescu, România nu este ameninţată direct de aceste evoluţii, dar ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică.

„Suntem în egală măsură preocupaţi şi afectaţi de această situaţie ca alianţă nord-atlantică în întregul său, pentru că tot ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică (…) şi din această perspectivă ne preocupă în foarte mare măsură ceea ce se întâmplă în această zonă (…) Prin urmare, cred că este foarte important să vedem particularităţile şi parametrii exacţi ai acestor evoluţii şi să nu contenim niciun moment să facem apel la retragerea acestor manifestări de forţă, acestor demonstraţii de autoritate rusă în Marea Neagră”, a subliniat el.

Ministrul a menţionat că situaţia de la Marea Neagră va fi unul dintre subiectele aflate pe agenda trilateralei România-Polonia-Turcia, care se va desfăşura începând de joi la Bucureşti.

„Vom avea aici atât miniştrii de Externe polonez şi turc, cu prezenţa fizică şi începem deja de mâine seară prima întâlnire de lucru şi apoi vineri o reuniune plenară, la care se adaugă miniştrii de Externe din Georgia şi Ucraina (…). Deci avem, practic, un minisummit regional, cu cinci miniştri de Externe, care vor discuta despre situaţia de securitate regională”, a precizat Aurescu.

Şeful diplomaţiei s-a declarat convins că discuţiile care vor avea loc la Bucureşti vor avea un impact important.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă