Ce spun grecii care trăiesc în Români: „Țara trece printr-o perioadă de tip Bergamo”

1 lună in urmă 18

Imaginile din parcările spitalelor în care pacienților li se administrează oxigen în mașinile lor personale reflectă situația dramatică din România, lovită de flagelul coronavirusului, scrie publicația greacă I Efimerida, preluată de Rador. În condiţiile în care numărul morților se situează la circa 500 în fiecare zi, țara își trăiește propriul Bergamo (regiunea italiană devastată de Covid la începutul pandemiei), plătind pentru teoriile conspirației, dar și pentru laxitatea autorităților, după cum spun grecii care trăiesc la Bucureşti.

3/4 din paturile de la chirurgie au devenit paturi de terapie intensivă

Medicul grec Nikos Zygouropoulos, care lucrează într-un spital din capitala României, descrie situația în culori sumbre. Un număr foarte mare de români cred că nu există coronavirus și, în plus, dezinformarea este intensă, până la punctul în care până și cei vaccinați au convingerea că nu se pot infecta cu covid, spune Zygouropoulos, adăugând: „Colegii care asistă cazurile de covid au o presiune uriaşă pentru că numărul de pacienți creşte continuu, iar cazurile sunt grave. Este edificator faptul că 3/4 din paturile de la chirurgie au devenit acum paturi de terapie intensivă pentru intubarea pacienților, întrucât secţiile ATI sunt pline”.

Personalul sanitar din România nu este obligat să se vaccineze, dar situația în sine este cea mai serioasă motivație.

„Din ceea ce văd colegii mei acum în spitale, chiar și cei din nucleul dur au început să se vaccineze masiv în ultimele două săptămâni, deoarece văd cu ochii lor consecințele mișcării anti-vaccinare”, subliniază Nikos Zygouropoulos.

Multe celebrităţi din România sunt împotriva vaccinurilor

„Există o puternică mișcare anti-vaccinistă în România, la fel ca în toate țările din Est în care s-au dezvoltat scenarii conspiraţioniste în jurul vaccinurilor”, spune omul de afaceri Giannis Anagnostou, care locuiește de zeci de ani în capitala României, explicând că oameni cu mare influență care şi-au făcut o tribună din presă, influențează opinia publică.

„Multe celebrităţi din România sunt împotriva vaccinurilor și își exprimă zilnic punctele de vedere la posturile de televiziune, influenţând negativ o mare parte a populației”.

Nu a existat o campanie coordonată din partea autorităților

Rata de acoperire vaccinală în România este în jur de 30%, a doua cea mai scăzută din Uniunea Europeană, după Bulgaria.

„Cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează în București, dar pe măsură ce mergem în provincie scade dramatic. Au fost făcute greșeli importante, cum ar fi faptul că au preferat să închidă școlile și să lase mall-urile deschise”, spune Giannis Anagnostou.

Însă grecii din România s-au vaccinat aproape în totalitate, precum avocatul Andreas Nikiforidis, care se pregătește să facă a treia doză.

„Întotdeauna există o doză de exagerare în ceea ce se aude, dar adevărul este că avem o mare recrudescenţă a cazurilor. Acest lucru se datorează și faptului că nu a existat o campanie coordonată de către autorități cu privire la necesitatea vaccinării și abia în ultima lună și jumătate se fac unele eforturi pentru a convinge oamenii”, spune Nikiforidis.

Pacienți cu covid pe oxigen în mașinile proprii

Caracteristice pentru situația care predomină în România sunt imaginile din orașul Buzău, unde, în lipsă de paturi, medicii lasă pacienții să aştepte în mașinile proprii în parcarea spitalului pentru a le putea furniza oxigen!

Un rol important în situația actuală, potrivit grecilor din România, îl joacă prăbușirea guvernului lui Florin Cîţu în urmă cu o lună, iar acest lucru are ca efect că nu sunt luate măsuri drastice, care ar avea costuri politice.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu / sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă