Ce se petrece cu românii blocați pe Aeroportul din Cancun. “Este inadmisibil”. Anunț de ultimă oră de la ministrul de Externe

2 luni in urmă 1

Încă de acum trei zile, zeci de români au rămas blocați pe aeroportul mexican Cancun. Asta după ce oficialii le-au confiscat documentele și le-au interzis apelurile telefonice. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a reacționat puternic la adresa autrităților mexicane în această dimineață.

Românii blocați în Cancun, tratați mai rău decât teroriștii

În urmă cu trei zile, în urma unor mărturii ale unor turiști români, se afla că aproximativ 100 de români au fost sechestrați de autoritățile mexicane din aeroportul Cancun. Aceștia au rămas blocați pe aeroportul din Cancun de aproape trei zile.

Pasagerii a două avioane care soseau în orașul turistic mexican au rămas blocați pe aeroport din 30 ianuarie. Ministerul de Externe al României spune că autoritățile mexicane au invocat motive de securitate atunci când le-au interzis accesul, dar că ar trebui verificat în mod corespunzător.

”Am ajuns la Cancun cu avionul Lufthansa. Am fost întâmpinați de oameni de securitate, care ne-au condus la poartă, ne-au privit puțin, ne-au cerut să ne predăm telefoanele mobile, ne-au pus pe toți în două camere și nu le mai pasă de noi. Ne-au spus că aceasta este procedura.

Ne-au confiscat pașapoartele și telefoanele până când lucrurile vor fi clarificate,. Ne-au zis că să verifice cu CIA și FBI, să vadă dacă putem intra în Mexic.“, povestește unul din românii blocați în Cancun.

La trei zile de la declanșarea crizăei, Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe, a reacționat la adresa autorităților mexicane din Cancun. Oficialul român, printre altele,a declarat că :

”Suntem profund preocupați de situația cu care s-au confruntat cetățenii români. Aceștia își planificaseră vacanța în Mexic. Acum sunt afectați de deciziile recente ale autorităților mexicane.

Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă Mexicul la pierderea de turiști, de bani și de credibilitate ca destinație de călătorie prin astfel de acțiuni”, a afirmat ministrul român de Externe.

”Am semnalat acest lucru ambasadorului mexican la București”

De peste trei zile românii blocați de autoritățile mexicane pe aeroportul din Cancun, nu au beneficait de apă, mâncare sau o cazare. Ministrul român de externe a mai declarat că a luat legătura cu Ambasada Mexicului la București. În același tim a luat legătura cu un consul român din Miami care se va deplasa în Cancun pentru a ajuta echipa care se află la fața locului, a mai spus Bogdan Aurescu.

”Noi am semnalat deja acest lucru ambasadorului mexican la București în cursul zilei de ieri. Am solicitat în regim de urgență clarificarea motivelor acestor decizii și sistarea acestor măsuri arbitrare în cele mai multe cazuri. Ambasada României la Mexico City a făcut demersuri hotărâte pe lângă autoritățile mexicane.

Faptul că un stat suveran decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie și nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare în astfel de decizii. Trebuie să fie eliminate situațiile ofensatoare, cetățenii români trebuie tratați cu respect. Apelul MAE este ca pentru moment să se evite călătoriile în Mexic”, a atras atenția Bogdan Aurescu.

The post Ce se petrece cu românii blocați pe Aeroportul din Cancun. “Este inadmisibil”. Anunț de ultimă oră de la ministrul de Externe appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă