Ce se mai poate întâmpla cu dosarul 10 august? Ministrul Justiției, declarații de presă de la ora 11.00

1 lună in urmă 4

HotNews.ro va transmite livetext declarațiile ministrului Justiției

Stelian Ion:

Factual, o parte din dosarul 10 august a fost clasat definitiv față de unele persoane din conducerea Jandarmeriei

.........................

Cu o zi în urmă, președintele Klaus Iohannis i-a cerut, pe Facebook, explicații urgente ministrului Justiției: "Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”.

De notat că dosarul 10 august a intrat pe rolul Tribunalului Bucureşti în octombrie 2020, dată la care ministru al Justiției era Cătălin Predoiu (PNL). Stelian Ion (USR) a fost numit ministru al Justiției la finalul lunii decembrie 2020.

Decizia de clasare a dosarului a fost dată când la șefia DIICOT se afla Giorgiana Hosu, numită în martie 2020, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Tot prin decret semnat de Iohannis a fost numită procuror general Gabriela Scutea, tot în pofida avizului negativ al CSM. Postul de la DIICOT rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal. Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT în septembrie 2020, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

Tot miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii a decis joi să sesizeze Inspecția Judiciară în urma criticilor aduse în spațiul public după decizia Tribunalului București de clasare a dosarului 10 august. Decizia a fost luată la propunerea judecătoarei Andrea Chiș, iar în aceeași ședință CSM a repins o propunere similară a ministrului Justiției, Stelian Ion.

"Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţii sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul pubic vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit "10 august".Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru", a declarat Stelian Ion în ședința de joi a plenului CSM.

Propunerea sa de suplimentare a ordinii de zi cu acest punct a fost însă repinsă. O parte a magistraților i-au reproșat ministrului că a formulat "o cerere haotică”, ce vine după ce USR-PLUS a criticat într-un comunicat de presă decizia de clasare definitivă a dosarului.

"O cerere haotică, fără a avea un fundament anume (…) N-am înțeles ce anume doriți dumneavoastră”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.

Cronologia dosarului

În 15 iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august. Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

DIICOT a susținut că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.

Procurorul Doru Stoica a invocat în ordonanţa de clasare "credinţa sinceră” a autorităţilor în aplicarea legii şi o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat. Procurorul Doru Stoica a mai susținut în ordonanța de clasare că nu toate "victimele colaterale” ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi "victime inocente”.

"Încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulţime pe cei violenţi a eșuat mai ales din cauza atitudinii protestatarilor asumaţi ca fiind paşnici", a mai arătat procurorul care a clasat dosarul.

În 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.

Giorgiana Hosu argumenta că procurorul care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar şi nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Ea mai spunea că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar și că ar fi trebuit citaţi și audiați la DIICOT, după preluarea dosarului de către această structură.

Cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, iar de acolo a ajuns la Tribunalul București, care a amânat de mai multe ori pronunțarea unei decizii.

Marți, 2 martie, Tribunalul București a decis că dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat. Prin această decizie, foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor.

Reamintim că peste 700 de oameni au depus plângeri penale după ce au fost agresați sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor.

CITEȘTE ȘI:

Cine este magistratul care a decis definitiv că fosta conducere a Jandarmeriei nu trebuie să răspundă penal pentru violențele din 10 augustTribunalul Bucureşti, despre clasarea dosarului 10 august: Decizia, adoptată pe baza dispoziţiilor legale, nu pe bază de emoţii şi sentimenteConsiliul Superior al Magistraturii sesizează Inspecția Judiciară după criticile privind instrumentarea dosarului 10 august / O cerere similară formulată de Stelian Ion, respinsă de CSMCSM, despre reacțiile USR-PLUS și ale politicienilor în dosarul 10 august: Atac la adresa independenței judecătoruluiDosarul 10 august: Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi la CEDO: Orice persoană care a depus plângere penală poate merge la Curtea EuropeanăFlorin Cîțu, despre decizia instanței de a clasa definitiv dosarul 10 August: Sunt dezamăgitEuroparlamentarul Vlad Gheorghe, victimă a violențelor jandarmilor pe 10 august: Să ne unim pentru o acțiune comună la CEDOStelian Ion: Nu voi comenta decizia în dosarul 10 august / Sistemul de justiție are nevoie de o reformă profundăRareș Bogdan, despre clasarea Dosarului 10 august: Am avut, încă o dată, imaginea unei țări în care justiția umblă cu capul spart. Vom merge la CEDODacian Cioloș: Decizia privind dosarul 10 August nu este pe care o așteptam / O comisie parlamentară poate aduce luminăClasarea Dosarului 10 august - semne de întrebare și ignorarea unor standarde internaționale în materia împrăștierii în forță a protestatarilorDIICOT, în dosarul 10 august, clasat parțial: A existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei / Nu toate "victimele colaterale" au fost şi "victime inocente"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă