Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România. Anunțul oficial

1 săptămână in urmă 14

Azi, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că țara noastră o să continue vaccinarea cu vaccinul produs de Astra Zeneca, pentru toate categoriile de vârstă.

Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România

El a precizat că evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare și că beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile.

„Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendiță de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continuea vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, pe nume Valeriu Gheorghiță.

Tot Valeriu Gheorghiță a anunțat că o să se continue vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, în contextul în care rata trombozelor care au apărut după vaccinarea cu acest ser a fost de numai 0,65 la 100.000 de oameni.

„În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel. Vom elabora un material informtiv pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Ce a declarat Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheoghiță a mai anunțat că renunțarea la vaccinare poate compromite atingerea imunității de grup.

„Renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire și poate fi compromisă atingerea imunității de grup”, a mai spus acesta.

De menționat este că până în prezent, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest vaccin anti-coronavirus, iar săptămâna viitoare o să înceapă rapelul.

De altfel, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, ieri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca. Apariția acestor cheguri a putut fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA spus însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca deoarece efectele sunt extrem de rare. Aceste efecte urmează a fi adăugate în prospect.

Tot Comitetul a mai spus că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, chiar și părerea unui grup de experți.

EMA le-a reamintit profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la două săptămâni de la vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca/Vaxzevria.

The post Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România. Anunțul oficial appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă