Ce se intampla cu vaccinarea AstraZeneca in Franta: Persoanele sub 55 de ani ar trebui sa primeasca un alt vaccin pentru a doua doza

1 lună in urmă 7

Franta a luat decizia ca persoanele care au sub 55 de ani si au fost vaccinate cu prima doza de AstraZeneca impotriva COVID-19 sa faca rapelul cu un alt ser disponibil. Anuntul a fost facut de ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran.

"Se va confirma in mod normal astazi, este ceva complet logic", a declarat Olivier Veran, subliniind totusi ca anuntul oficial va fi facut de Inalta Autoritate pentru Sanatate (Haute Autorite de Sante - HAS), care va organiza o conferinta de presa la ora locala 10:00 (11:00 ora Romaniei, n.r.).

HAS a suspendat administrarea acestui vaccin la persoanele cu varste sub 55 de ani pe 19 martie, din cauza cazurilor rare de tromboza raportate in Europa.

600.000 de francezi, vaccinati cu AstraZeneca

Inaintea acestui anunt, aproape 600.000 de francezi, in special angajati din domeniul sanatatii, au primit o prima doza a vaccinului AstraZeneca, administrat in Franta de la inceputul lunii februarie.

"Eu fac parte din aceasta populatie", a reamintit ministrul Olivier Veran, in varsta de 41 de ani, care a fost vaccinat pe 8 februarie, intrucat are profesia de medic neurolog.

"Este cat se poate de coerent sa spunem 'nu recomandam vaccinul AstraZeneca persoanelor sub 55 de ani, asteptand sa aflam mai multe informatii (...)'. Deci, daca ati primit o prima doza si aveti mai putin de 55 de ani, vi se va propune un alt vaccin la 12 saptamani dupa prima doza si veti primi o injectie cu un vaccin care foloseste tehnologia ARN mesager", a adaugat Olivier Veran.

Tehnologia ARN mesager a fost folosita pentru alte doua vaccinuri autorizate in Uniunea Europeana, cele produse de Pfizer-BioNTech si Moderna. Vaccinul AstraZeneca utilizeaza o tehnologie diferita, denumita "cu vector viral".

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă