Ce se întâmplă cu site-ul Adevărul.ro, căzut de miercuri dimineață și cum a reușit să aibă ieri aproape 290.000 de cititori

1 lună in urmă 1


Site-ul Adevărul.ro continuă să nu poată fi accesat nici joi. Reprezentanții publicației spun doar că a căzut un server, iar oficialii instituției care măsoară audiențele spun că o parte din conținut a fost accesibil până miercuri seară.


Unul dintre cele mai citite site-uri de știri din România, Adevărul.ro, este nefuncțional de mai bine de 24 de ore, mai precis de miercuri dimineață. Cei care ajung pe site-ul ziarului sunt întâmpinați de mesajul: „Am întâmpinat o problemă. Te rugăm să încerci din nou în câteva secunde”.


„Din ce am înțeles, a căzut un server. Nu cunosc mai multe”, a spus, pentru Libertatea, redactorul-șef adjunct al publicației, Liviu Avram.


Aproape 300.000 de clienți unici în ziua în care a funcționat parțial


În ciuda acestui fapt, totuși, Adevărul.ro a înregistrat miercuri, potrivit datelor Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) - instituția care măsoară audiența principalelor publicații online din România -,  289.000 de unici, reușind să mențină undeva la 42% din traficul din ziua anterioară.


Cum a fost posibil ca un site căzut să înregistreze aproape jumătate din traficul dintr-o zi normală? Potrivit reprezentanților BRAT, o parte din Adevărul.ro a funcționat. 


„Ieri era căzut undeva la o treime. Nu funcționa homepage-ul, e adevărat. Dar mergeau link-urile directe spre articole. Miercuri, mare parte din trafic a venit de pe aceste link-uri directe, care erau găsite în mod natural, fie pe Facebook, fie în urma unor căutări pe Google”, explică directoarea generală a Biroului Român de Audiență Transmedia (BRAT), Arina Ureche.


Situația s-a schimbat abia miercuri seară,  în jurul orei 21, când cititorii încep să comenteze la link-urile distribuite pe pagina de Facebook a ziarului că nu mai pot accesa textele de pe Adevărul.ro. 


Au rămas funcționale doar materiale mai vechi, de dinaintea căderii site-ului, materiale de tip AMP (Accelerated Mobile Pages), adică varianta optimizată pentru mobil de către motorul de căutare a articolelor și care se contorizează la traficul oricărei publicații care a implementat acest sistem. <br>


Pagina de Media: Și Click.ro are probleme


Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, si site-ul Click, care face parte din același grup, este afectat de situație. Dar aici mai pot fi citite articole, iar ele apar fără imagini.


Potrivit sursei citate, problema ar fi tocmai în zona de stocare a fotografiilor și a filmelor video, fiind afectată partea de hardware la serverele care găzduiesc Adevărul și Click.


Redactorul-șef al publicației, Dan Marinescu, nu a putut fi contactat.


Adevărul.ro, în topul publicațiilor online din România


În luna decembrie, site-ul Adevărul.ro s-a clasat al doilea în clasamentul celor mai citite publicații online din România, după Digi24.ro, cu 8,1 milioane de utilizatori unici. Libertatea.ro s-a clasat pe poziția a patra, cu 6,9 milioane de utilizatori.


sursa foto: Pagina de MediaCiteşte Articolul Întreg pe Sursă