Ce se întâmplă cu românii care au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca, în cazul în care se decide suspendarea lui

4 săptămâni in urmă 2

Cei care primesc prima doză dintr-un anumit tip de vaccin, trebuie să continue imunizarea cu același ser, portivit regulilor stabilite pentru campania de vaccinare. Dar ce se întâmplă joi se decide suspendarea în UE a acestui ser la ședința pe joi a Agenției Europene a Medicamentului (EMA)?

Mai multe țări din Uniunea Europeană au anunțat că au suspendat temporar vaccinările cu AstraZeneca din cauza unor posibilele efecte adverse. Între timp, însă Româniași alte țări membre continuă imunizarea cu acest ser.

Țările care au decis să nu mai imunizeze cu acest vaccin așteaptă ședința extraordinară a EMA în care se va reanaliza situația și se va da un verdict.

Autoritățile din România sunt însă de părere că EMA își va menține recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat în continuare,
beneficiile acestuia în prevenirea Covid fiind mai mari decât riscurile de reacții adverse, așa cum susține instituția în prezent.

„Ne-am gandit la toate scenariile posibile. Din dozele suplimentare care vor sosi în țară, vom putea să acoperim necesarul pentru toate persoanele programate. Dar eu cred că e improbabilă această decizie”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare”, a explicat, marți, Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

„E o decizie medicală”

Coordonatorul campaniei de vaccinare nu a precizat în conferință ce vor face cei care au primit deja prima doză și așteaptă rapelul, în cazul suspendării. El a spus că este o decizie medicală, ce se va analiza atunci când și dacă va fi cazul

Este o decizie medicală care sunt convins că o vom detalia mai mult în momentul în care Agenția de reglementare Europeană va recomanda acest lucru. Categoric se vor face precizări și în acest sens de a asigura schema de vaccinare și beneficiile persoanelor care au făcut prima doză de la AstraZeneca, însă în acest moment sunt discuții premature, dar este categoric faptul că este nevoie de completarea schemei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță:

Contactați de Libertatea, reprezentanții Comitetului de Vaccinare au precizat că nu este indicată schimbarea serului la rapel pentru cei care au primit serul AstraZeneca, iar acest lucru se face doar în cazul reacțiilor adverse grave.

„Schema de administrare a vaccinului prevede administrarea aceluiași tip de vaccin și la prima, și la a doua doză. Nu li se asigură imunizarea organismului la parametrii pe care îi așteaptă. Se întâmplă să reiei schema de tratament doar dacă, la administrarea primei doze de la un anume vaccin, ai făcut reacție care nu îți mai permite să continui cu a doua doză. Atunci reiei schema. Nu ți se va mai administra același vaccin pentru că este clar că tu ai o reacție la compușii vaccinului. Nu au fost situații”, au transmis reprezentanții CNCAV pentru ziarul Libertatea.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă