Ce să faci când nu mai știi cine ești. Ce este lipsa de identitate?

1 lună in urmă 21

În timp ce unii oameni au un puternic sentiment de identitate, alții pot trăi aproape permanent cu ideea că nu-și înțeleg cu adevărat sinele. Nesiguranța de sine este în strânsă legătură cu sentimentul de identitate schimbător. S-ar putea ca o persoană nesigură de identitatea ei să încerce mereu idei noi pentru a vedea dacă i se potrivesc. Dacă îți spui des „nu știu cine sunt”, ar fi bine să vezi de ce simți asta și ce poți face ca să schimbi lucrurile.

Cum se formează identitatea

Identitatea este modelată de experiențele pe care oamenii le au în timpul vieții, în special în copilărie și adolescență. Copiii crescuți într-un mediu de susținere primesc îngrijirea, sprijinul și încurajarea de care au nevoie pentru a-și dezvolta un sentiment sănătos de sine. Pe de altă parte, copiii crescuți în medii mai puțin favorabile, în care se confruntă cu neglijență, abuz sau părinți hiperprotectori pot lupta mai mult pentru a-și forma propria identitate. 

Interacțiunile cu familia, alți adulți și cu colegii contribuie la modul în care se dezvoltă sentimentul de identitate sine al unei persoane.

Teoreticianul Erik Erikson a susținut că perioada adolescenței joacă un rol deosebit de important în formarea identității unei persoane. El a descris această etapă a vieții ca fiind o „confuzie între identitate și rol”. 

Cu toate acestea, formarea identității de sine se poate face la orice vârstă, atunci când realizăm că ne dorim să ne cunoaștem mai bine și să ne consolidăm personalitatea.

Factori care afectează identitatea

Procesul de formare a sentimentului de sine începe în copilărie și este influențat de o mare varietate de factori. 

Individualitate: În dezvoltarea propriei identități, oamenii trec întâi prin conștientizarea individualității. Copiii au nevoie de spațiu pentru a se exprima liber fără teama de rușine, vinovăție, critică și judecată, pentru ca acest proces să aibă succes.

Societate: Influențele și așteptările sociale pot juca un rol important în identitate. Cultura, mass-media, religiile, rolurile de gen și alți factori care fac parte dintr-o societate pot afecta modul în care ne simțim în raport cu propria persoană. S-ar putea să simțim provocări atunci când aspecte ale identității personale nu se aliniază la așteptările societății în care trăim.

Familia: îngrijitorii și membrii familiei joacă unele dintre primele roluri în formarea identității. De-a lungul vieții, diferitele roluri pe care le jucăm în familie pot afecta modul în care ne percepem. Și natura relațiilor cu cei dragi poate avea o contribuție asupra unui sentiment puternic sau slab de identitate.

Cercetările sugerează că persoanele care au un sentiment consecvent de identitate au, de asemenea, o stimă de sine mai mare, se angajează în mai puține comportamente riscante și sunt mai puțin interiorizate.  

Ce să faci când nu mai știi cine ești

Dacă te lupți cu probleme legate de identitate și simți că nu știi cu adevărat cine ești, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți recăpăta echilibrul. O mai bună cunoaștere de sine și implicarea în activități care îți cresc sentimentul de sine te poate încuraja și îți poate întări individualitatea.

Cunoaște-te pe tine

Dacă simți că nu știi cine ești, poate fi util să petreci ceva timp să te cunoști mai bine. O modalitate prin care poți face acest lucru este să începi să te gândești la lucrurile care îți plac și care sunt importante pentru tine.

Să ții un jurnal și să faci liste de lucruri care contează pentru tine poate fi de ajutor. Scrie lucrurile care îți plac, experiențe frumoase pe care le-ați avut sau lucruri despre care ai vrea să afli mai multe.

Descoperă-ți valorile

Cunoașterea valorilor tale centrale poate juca un rol important în a te ajuta îți dai seama cine ești. Ce credințe și valori sunt cele mai importante pentru tine? Acestea sunt trăsăturile-cheie pe care le simți cele mai importante atât în tine, cât și în ceilalți. Odată ce îți dai seama ce prețuiești, poți lucra la a-ți trăi viața în conformitate cu acele credințe centrale.

Petrece timp singur

Petrecerea timpului pe cont propriu poate avea beneficii importante pentru sănătatea mintală. Presiunea socială te poate împiedica uneori să înțelegi ceea ce este important pentru tine, mai ales dacă ești înconjurat de personalități puternice.

Dacă îți dai timp, îți poți oferi șansa de a reflecta, de a explora și de a experimenta idei și sentimente noi.

Provoacă-te

Să încerci lucruri noi poate fi un alt instrument util de autoexplorare. Uneori, a-ți da seama cine ești implică testarea unor aspecte noi ale identității tale. În timp ce unii oameni cred că astfel de călătorii de autodescoperire se limitează la perioada adolescenței, o explorare periodică poate fi utilă pe tot parcursul vieții.

Ai încredere în intuiția ta

A învăța cum să ai încredere în tine și în instinctele tale este o altă modalitate de a-ți da seama cine ești. Dacă ai un simț slab al sinelui, s-ar putea să îți fie greu să iei decizii, fie că sunt mari sau mici. Pentru a înțelege mai bine cine ești, este esențial să începi să faci alegeri care să te reflecte pe tine și valorile tale și nu pe cei din jurul tău.

O modalitate de a învăța cum să ai încredere în deciziile tale este să începi pur și simplu să le iei mai des. Poți începe treptat, făcând alegeri mici, care în timp te pot ajuta să descoperi mai bine ce îți place și să înveți cum să îți susții opiniile în anumite situații.  

Practică Mindfulness

Mindfulness este o tehnică ce implică concentrarea asupra momentului prezent, fără a-ți face griji pentru trecut sau viitor. A fi prezent poate fi util atunci când te lupți cu distrageri sau presiuni sociale care uneori te pot face să te îndoiești de tine.

Concentrarea deplină asupra momentului te poate ajuta să te simți mai în acord cu propriile gânduri, emoții, dorințe și nevoi. 

Problemele de identitate pot juca un rol important în instalarea stărilor depresive, pot cauza o stimă de sine scăzută, deteriorarea relațiilor interumane, pot cauza stres și un sentiment permanent de nesiguranță. 

Dacă simți că nu știi cine ești, poți găsi dificil să faci alegerile potrivite pentru viața ta, indiferent dacă știi să îți stabilești obiective sau dacă relațiile tale sunt satisfăcătoare. Lucrează zilnic la a-ți construi o identitate de sine solidă, descoperind care îți sunt valorile, lucrurile care îți plac și cum ești cu adevărat în diferite situații. Colaborarea cu un terapeut te-ar putea ajuta să conduci acest proces mai ușor, așa că nu ezita să apelezi la ajutor, dacă simți că ai nevoie.  

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă