Ce rol are armata în campania de vaccinare anti-COVID și unde va fi ținut vaccinul, după ce va ajunge în țară

3 luni in urmă 29


Ministerul Apărării va trebui să asigure transportul dozelor de vaccin, din momentul în care acestea vor ajunge în România. Dozele se vor stoca la Institutul Cantacuzino, în timp ce șase spitale militare de urgență vor fi centre regionale de depozitare.


MApN va asigura transportul dozelor de vaccin cu mijloace terestre și aeriene, de la sosirea în țară către centrele regionale de depozitare, a informat instituția condusă de ministrul Nicolae Ciucă.


De asemenea, militarii vor fi cei care vor "sprijini distribuția către centrele vaccinare din țară și echipele de vaccinare cu resursă umană calificată".


Totodată, MApN a precizat că "au fost identificate centrele de depozitare în condiții speciale a dozelor de vaccin care necesită condiții de stocare la temperatura de -80°C", iar centrul principal a fost desemnat Institutul Cantacuzino.


"Șase spitale militare de urgență, de la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța, au fost desemnate drept centre regionale de depozitare", mai arată MApN.


Iohannis: "Strategia de vaccinare va fi supusă aprobării în ședința CSAT"


Președintele Klaus Iohannis a avut astăzi o nouă ședință la Palatul Cotroceni, pe tema campaniei de vaccinare anti-COVID, la care au participat ministrul de interne Marcel Vela, ministrul sănătății Nelu Tătaru, dar și ministrul apărării Nicolae Ciucă.


"Vreau să subliniez că cele trei ministere, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităților și a căilor de acțiune", a explicat Klaus Iohannis, la finalul ședinței.


Șeful statului a mai precizat că "strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare".


Unde vor fi vaccinați românii


Totodată, președintele a declarat că "vaccinarea se va face etapizat", iar "definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea de vaccinuri către fiecare țară".


Cadrele medicale vor fi vaccinate la locul de muncă, a mai anunțat președintele, în timp ce celelalte categorii vor fi vaccinate în centre fixe și mobile, precum și în centre drive-through.


Potrivit autorităților, vaccinul anti-Covid ar putea ajunge în România până la finalul anului, în funcție de momentul în care va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.


Săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene a declarat că Agenția Europeană a Medicamentului ar putea aproba vaccinurile testate de Pfizer-BioNTech şi Moderna în „a doua jumătate a lunii decembrie”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă