Ce restricții se ridică în București, din 25 ianuarie

1 lună in urmă 1

Capitala intră în scenariul galben începând de luni, 25 ianuarie, după ce în ultimele trei zile rata de infectare a coborât sub pragul de 3 la mia de locuitori. Astfel, de la începutul săptămânii viitoare restaurantele și barurile vor fi redeschise la interior, însă cu o capacitate de până la 30%, se arată în comunicatul transmis de Prefectura București.

„Cu 47 pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri s-a hotărât ca de luni de la ora 0:00 din 25 ianuarie restaurantele, barurile cafenele vor funcționa la capacitate de 30%”, a anunțat Traian Berbeceanu la sfârșitul ședinței Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență care a durat aproape 2 ore.

Capitala a intrat în scenariul roșu pe 20 octombrie, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori. Atunci s-a decis pentru prima dată închiderea restaurantelor, cafenelelor, teatrelor și cinematografelor. Tot atunci s-a luat măsura ca elevii să facă orele exclusiv online.

Însă după ce în ultimele zile rata de infectare s-a situat sub pragul de trei la mie autoritățile au decis revenire în scenariul galben.

Restaurantele și barurile se redeschid la interior

Ce restricții se ridică în București, din 25 ianuarieSursa foto: ProfiMedia

„Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00”, se arată în comunicatul transmis de Prefectură, vineri.

Asta înseamnă că doar 1 din 3 mese din restaurant poate fi ocupată. După ședința Comitetului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a declarat că cei din industria Horeca trebuie să dea dovadă de „responsabilitate”.

„Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție”, se mai arată în comunicatul autoritățile.

Teatrele și cinematografele se redeschid

Ce restricții se ridică în București, din 25 ianuarieSursa foto: Profimedia

Astfel bucureștenii pot merge din nou la teatru sau film, însă trebuie să respecte o serie de reguli.

„Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și în condițiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii nr. 3245/1805/2020”, transmit autoritățile

Sălile jocurilor de noroc se redeschid

Ce restricții se ridică în București, din 25 ianuarieSursa foto: Profimedia

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-21.00” au anunțat autoritățile.

Dacă rata infectării se va menține scăzută până în luna februarie, elevii pot începe școala în scenariul galben. Asta înseamnă că pot merge la cursurile față în față: preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Chiar dacă au decis relaxarea măsurilor pentru Capitală autoritățile le cer oamenilor să fie prudenți.

„Recomandăm cetățenilor prudență. Și autoritățile sunt prudente.(…) În mod categoric vom fi intransigenți. Înainte de ședință am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei și IGSU de pe raza București. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele aflate în vigoare”, a declarat vineri Traian Berbeceanu.

Un avertisment a venit și din partea șefului DSU.

„Dacă se va observa că va începe o creștere și începe din nou să crească incidența în București această măsură poate să fie automat inversată și să fie închis totul din nou. Comitetul așa cum azi a relaxat, poate peste câteva zile din nou să închidă dacă vede că incidența crește”, a declarat, vineri, Raed Arafat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă