Ce rău stăm! Statistica asta ne reconfirmă că avem o națională de mâna a doua

1 month ago 1165
Norvegia – România, meci din Liga Națiunilor, se joacă azi, de la ora 19:00. Duelul poate fi urmărit în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProTV

Naționala ne-a mai dezamăgit o dată, joi seară, la Reykjavik, pierzând nu doar meciul cu Islanda, ci și ultima șansă de a rămâne în cărțile pentru calificarea la Euro 2020, un turneu final la care, la vară, Bucureștiul va găzdui 4 partide. Este doar încă o ratare dintr-un șir ce pare tot mai lung.

Fostul internațional Răzvan Raț spunea, după înfrângerea cu nordicii:„Este un dezastru din multe puncte de vedere, financiar, economic, fotbalistic. De mulți ani ajungem foarte rar la turnee finale și acelea mai mult europene. Adică nu prea contăm, suntem inexistenți și la nivel de club, dar și ca națională".

5 din 16 la Euro

În istoria de 60 de ani a competiției continentale, au avut loc 16 turnee finale. România nu s-a calificat la primele 6 ediții. Cel mai aproape a fost la cea din 1972, când a pierdut barajul cu Ungaria, 1-2 la Belgrad, după două remize, 1-1 la Budapesta și 2-2 la București. Prima reușită a venit abia în '84, după ce echipa lui Mircea Lucescu a lăsat acasă, din preliminarii, Italia (campioană mondială en titre) și Suedia. Au urmat alte două ratări, după care generația lui Hagi și Gică Popescu a bifat două calificări consecutive, în 1996 și 2000, la ultima România reușind să și treacă de faza grupelor: a fost eliminată de Italia în "sferturi" (2-0).

 De atunci, am tot ținut-o la modul una neagră, una albă. Am ajuns la turneele finale din 2008 și din 2016, dar n-am reușit să mai depășim prima fază. Mai mult, n-am avut nicio victorie în cele 6 partide la cele două participări. Din actuala națională, la Euro 2016 jucau Tătărușanu, Chiricheș, Dr. Grigore, N. Stanciu, Alibec și Keșeru. Aveam însă să ratăm edițiile din 2004, 2012 și acum, pe cea din 2020, iar la baraj. Doar 5 calificări din 16 ediții, adică o rată de succes de numai 31%.

3 turnee finaleeuropene am bifat din anul 2000 încoace, dar niciunul la Mondial

7 din 21 la Mondiale

Cam aceeași medie de reușită o avem și la turneele finale mondiale. La primele 3 ediții am fost mereu prezenți, dar în '30 ca invitați, iar în '38 am profitat de abandonul Egiptului. La ediția din 1934 am ajuns după un baraj câștigat cu Iugoslavia (2-1). A urmat o pauză de 32 de ani până când o altă generație de excepție, „Guadalajara", reușea să ducă România la Mondialul din '70. După alți 20 de ani de ratări, Hagi și compania readuceau „tricolorii" în circuitul mondial, cu trei calificări consecutive, la edițiile din 1990, 1994 și 1998, la fiecare reușind să treacă de faza grupelor. 

Mondialul din '94 rămâne de referință, când România a fost foarte aproape de semifinale, fiind eliminată în "sferturi" de Suedia, după loviturile de departajare. De atunci, beznă totală. Am ratat toate cele cinci Mondiale care au urmat, de două ori la baraj, pentru cele din 2002 și 2014. Rata de succes este de 33%, dar pauzele de participare la turneele finale mondiale au fost mult mai lungi decât de la Euro. 

22 de aniau trecut de la ultima calificare a naționalei la Mondial și 4 de la cea din urmă prezență la Euro

Norvegia - România, echipe probabile: 

Norvegia: Jarstein - Elabdellaoui, Strandberg, Ajer, Linnes - Elyounoussi, Berge, Normann, J. King - Sorloth, Haaland 
Rezerve: Hansen, Thorsby, Reginiussen, Henriksen, Johansen, Aleesami, Hauge, Rosted, Rossbach, Ødegaard, Midtsjø, Svensson 
Antrenor: Lars Lagerback 

România: Tătărușanu - Hanca, Burcă, Toșca, Bancu - R. Marin, Al. Crețu - I. Hagi, N. Stanciu, Al. Maxim - G. Pușcaș 
Rezerve: Fl. Niță, Lazăr, Cr. Manea, M. Bălașa, Dr. Grigore, Camora, C. Deac, Mitriță, Cicâldău, Keșeru, Alibec, G. Iancu 
Antrenor: Mirel Rădoi

Stadion: Ulleval, Oslo 
Arbitru: Ivan Kruzliak / Asistenți: Tomas Somolani, Branislav Hancko (toți din Slovacia)

VIDEO Ianis Hagi: „Ne dorim foarte mult să ajungem la un Campionat Mondial, au trecut mulți ani de când nu am obținut o calificare”

Clasamentul în grupa României din Liga Națiunilor: 

https://cacheimg.gsp.ro/autocrop/smp-images-production/gsp.ro/10102020/1602349118023.jpg?width=900&height=0

Programul României din Liga Națiunilor:

11 octombrie, ora 19:00 / Norvegia - România14 octombrie, ora 21:45 / România - Austria 15 noiembrie, ora 21:45 / România - Norvegia 18 noiembrie, ora 21:45 / Irlanda de Nord - România

Citește mai multe știri despre echipa națională: 

Verdictul lui Marcel Răducanu: „Avem o șansă cu Norvegia. Dar trebuie schimbat mult. Mai ales atitudinea”Florin Răducioiu, dur cu „tricolorii”: „Nu mi-a plăcut nimic! Antrenorul e de vină!”

Reacția incredibilă a Ralucăi Zenga, care este adevăratul motiv al divorțului: 'Acum, că am scăpat...'

Libertatea

Playtech: Cât de perversă era Elena Ceaușescu! Bărbații îi spuneau 'Păsărica' pentru ce adora să îi facă lui Nicu și amanților săi!
Read Entire Article
Powered By Seo Tools