Ce profesii sunt cele mai expuse la decesele COVID: muncitorii, personalul din restaurante, asistenții sociali, taximetriștii, paznicii și vânzătorii

4 săptămâni in urmă 25


Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie a publicat o analiză privind expunerea profesiilor la decesul COVID, pentru a ajuta oficialii în stabilirea criteriilor de prioritizare a populației active pentru vaccinare.


Campioni ai Europei la vaccinare, britanicii au demarat campania de imunizare cu personalul medical aflate în prima linie, vârstnicii și bolnavii cronici.Dar riscul nu e singurul criteriu luat în calcul: deși cifrele arată că mortalitatea provocată de coronavirus în rândul profesorilor este aceeași cu cea a populației generale, se intenționează prioritizarea cadrelor didactice pentru redeschiderea școlilor.

În Marea Britanie sunt în toi dezbateriile privind criteriile de prioritizare a populației active în etapa a 2-a a campaniei de imunizare la COVID. În prima etapă, ce se află în derulare, au fost incluse persoanele vârstnice, bolnavii cronici, asistenții sociali și cadrele medicale aflate în prima linie, până în prezent fiind vaccinate peste 6 milioane de persoane.


Pentru a veni în ajutorul oficialilor, statisticienii britanici au finalizat și publicat o analiză provizorie, pe categorii de profesii, a deceselor cauzate de COVID în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani, din Anglia și Țara Galilor. Analiza a fost făcută pe 7.961 decese ale populației active, din rândul pe perioada 9 martie - 28 decembrie 2020.  


Bărbații decedați, de două ori mai mulți decât femeile


Prima concluzie a statisticienilor confirmă una din primele observații făcute de specialiștii din toată lumea încă de la începutul pandemiei: bărbații sunt supuși unui risc mai mare de deces. 


În statistica britanică, aproape două treimi din decese, 5.128, au avut loc în rândul bărbaților, rata mortalității standardizate COVID fiind statistic semnificativ mai mare în comparație cu cea a femeilor, 2.833.


Muncitorii, paznicii și șoferii de taxi, cei mai expuși


Conform cifrelor, bărbații cu ”ocupații elementare”, citat din studiu, au cel mai mare risc de deces: 957, ceea ce reprezintă 18,7% din totalul bărbaților decedați. 


Ocupațiile sau profesiile elementare sunt definite de către Organizația Internațională a Muncii (ILO), cu un consens dificil de atins, drept acele munci care presupun vânzarea bunurilor, împachetarea lor manuală, livrarea ”door to door”, anumite munci din turism, curieratul, munci agricole simple și alte activități.


Din această categorie, în UK 153 de decese COVID analizate provin din rândul angajaților ce asigură ordinea și securitatea, 140 fiind paznici, 120 de decese sunt din rândul muncitorilor care îndeplinesc sarcini manuale în fabrici. 


Ei sunt urmați de 180 de bucătari și personal din restaurante, 292 de șoferi de taxi și autobuze, 52 vânzătorii din magazine.


A doua categorie de joburi în care s-au înregistrat multe decese în rândul bărbaților este cea a asistenților sociali: 350. Mai mult de jumătate, respectiv 184, sunt îngrijitori la domiciliu, restul fiind reprezentat de asistenți medicali și personalul din centrele sociale.


La femei, asistentele sociale sunt cele mai afectate


În cazul femeilor, topul meseriilor cele mai expuse la COVID este condus de departe de grupul asistentelor sociale: 460 de asistenți și îngrijitori la domiciliu sau personal din centrele sociale, ceea ce înseamnă 26,4% din decesele înregistrate la femei. 


Sunt urmate de muncitoarele ce operează manual în fabrici, fie la linii de producție, fie la asamblare sau ambalare și de vânzătoare, catering și femeile care lucrează în spații alimentare.


Rată mai mică a mortalității în cazul cadrelor medicale și profesorilor


Bărbații care au lucrat în unități medicale au avut și ei o rată a mortalității statistic mai mare, 190 de decese, dar nu la mare distanță de rata COVID a bărbaților din populația generală activă. 


Același lucru s-a înregistrat și la femeile decedate din rândul cadrelor medicale, respectiv 224. Și în cazul lor a fost statistic similară cu rata populației generale active.


Statistica arată și faptul că profesorii au același risc de deces ca media populației generale. ”Este posibil ca profesorii să fi avut totuși un risc ușor mai mare, dar nu măsurabil, decât media populației generale pentru că școlile au fost deschise doar câteva luni”, au explicat analiștii. 


Practic, e dificil de analizat mortalitatea la profesori, lucrând de acasă multă vreme. Dintre ei, în grupul analizat, au existat 18 decese la bărbați și 10 la femei.


Managerii, directorii și funcționarii din instituțiile publice, risc scăzut


Din celelalte categorii de profesii, începând cu cele de manageri, directori, funcționari din administrația locală sau centrală, alte ocupații profesionale , atât la bărbați, cât și la femei nu s-au înregistrat rate ale mortalității diferite de cea a populației generale între 20-64 ani.


Oficiul Național de statistică a exclus din analiză orice ocupație care a înregistrat mai puțin de 10 decese. 


„Pe măsură ce pandemia a progresat, am aflat mai multe despre boală și comunitățile pe care le afectează cel mai mult. Analiza de astăzi arată că locurile de muncă cu expunere regulată la COVID-19 și cei care relaționează, prin specificul muncii lor, cu mai multe persoane continuă să aibă rate mai mari de deces COVID-19 în comparație cu restul populației active. Iar bărbații continuă să aibă o rată dublă de mortalitate decât femeile”, a concluzionat analistul-șef Ben Humberstone.


O analiză pentru a ajuta în prioritizarea profesiilor la vaccinare


Această analiză a expunerii la COVID pe categorii profesionale a fost publicată, susține ONC, pentru a ajuta la salvarea câtor mai multe vieți. ”Guvernul trebuie să stabilească o nouă serie de criterii, multe persoane urmând să fie prioritizate pe baza rolului lor de serviciu și expunerii la boală, cum sunt lucrătorii din magazine, ofițerii de poliție, inclusiv profesorii”, a declarat ministrul Nadim Zahawi, responsabil cu campania de vaccinare din UK.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă