Ce poți face astăzi în București: festin culinar în Parcul IOR, festival asiatic în Parcul Național

1 lună in urmă 22


Tochitură moldovenească, tocană de oaie, pastramă, gulaș de vită și de porc, tocănițe de hribi sau borș de pește! Carafe pline de vin și must, cafea și ceai turcesc, baclavale, plăcinte maramureșene și multe altele. Toate aceastea îi așteaptă pe cei care ajung la târgul din parcul IOR, la câțiva pași de Biserica Maramureșană.


E sărbătoare mare în parcul IOR din cartierul Titan, din București. Festivalul „Toamna la ceaun” a debutat vineri, iar până în această seară gurmanzii îi pot trece pragul. 


Grătarele sfârâie de la primele ore ale dimineții, iar doritorii și-au ocupat regulamentar locul la coadă.


Există zeci de ceaune special pregătite pentru un regal culinar, iar grătarele care sunt la mare căutare, sfârâie cu o mulțime de preparate de carne.Pastrama de berbecuț, cel mai cumpărat preparat


Bucătarii muncesc la foc continuu și scot pe bandă rulantă preparate pentru doritori. Nu lipsesc pastrama sau cotletele de berbecuț, pastramă în bere sau sloi de oaie, cârnații de Pleșcoi, micii sau ciolanele stropite cu vin și bere.


După o masă pe măsură, cei care ajung la târg au parte de un alt festin. Mustăriile special amenajate au vin și must proaspăt, făcut din prima recoltă din acest an. Dar și zone speciale cu prune, mere, gutâi și struguri, fructe aduse din toate zonele țării.Dulciuri pentru cei mici și zona meșterilor populari


Chiar și cei mici au parte de o mulțime de bunătăți pregătite pentru ei: clătite și gogoși, cheesecake și prăjituri cu fructe, turtă dulce, dulcețuri și gemuri, toate preparate ce conțin ingrediente sută la sută naturale și gătite după cele mai vechi rețete tradiționale.


Pe lângă foarte multă mâncare există și o zonă specială, unde meșterii populari au venit cu exponate lucrate manual, cu motive tradiţionale și obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie și podoabe tradiționale.


Nu lipsesc tradiţionalele sărmăluţe cu mămăliguţă, plăcintele maramureşene, vestitele plăcinte muntenești, veritabilele poale-n brâu moldovenești, plăcinte dobrogene cu brânză, pâinea coaptă în cuptor, plăcinte și prăjituri cu fructe de sezon.Alte evenimente în această duminică în București


Asia Fest » Parcul Național


În acest week-end e în plină desfășurare cea de-a opta ediție a Asia Fest, primul festival din Europa Centrală și de Sud-Est care promovează culturile și gastronomia țărilor asiatice. 


Evenimentul va avea loc până duminică seară, iar intrarea este gratuită. Pe lângă un program artistic dedicat, în zona de food, gurmanzii vor putea încerca preparate tradiționale din India, Turcia, Coreea de Sud, China și Japonia. Pe lângă toate acestea va exista și un spațiu de ateliere. 


Care reunește și anul acesta sesiuni de caligrafie japoneză, coreeană și arabă, tatuaje cu henna, origami și ikebana, manga și machiaj cosplay dar și demonstrații de îmbrăcare a kimono-urilor japoneze și sari-urilor indiene.


„Asia Fest este un dialog multicultural care celebrează cultura Asiei, aducând în București, deseori în premieră, atât tradițiile cât și contemporanul din locuri pline de mister și inspirație”, transmit organizatorii. 


Art Safari » Palatul Dacia-România & Arcub-Hanul Gabroveni


Sunt ultimele două zile în care puteți merge să vizitați ediția anuală a celui mai mare eveniment de artă românească, Art Safari. 


Ediția din acest an este una amplă, nu numai fizic, dar și tematic. Există două spații în Centrul Vechi dedicate evenimentului și patru pavilioane expoziționale: pavilionul Muzeal (Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet), pavilionul invitat (Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România), pavilionul Central (Constantin Piliuță. Culoare de zenit) și pavilionul Contemporan (Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească). 


Cea de-a 8-a ediție a festivalului va avea loc în duplex, atât la Palatul Dacia-România, cât și la Arcub-Hanul Gabroveni. 


„Vizitarea celor 4 pavilioane presupune purtarea obligatorie a măștii de protectie, asigurarea și păstrarea distanșei sociale, dezinfectare periodică și asigurarea unui flux controlat de vizitatori”, spune Ioana Ciocan, directorul evenimentului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă