Ce NU ai voie să faci cu o zi înainte de Bobotează

3 săptămâni in urmă 22

Ce nu ai voie să faci în Ajunul Bobotezei Ce nu ai voie să faci în Ajunul Bobotezei

În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ține post negru, nu se manancă și nu se bea nimic.

MARŢI, 04 IANUARIE 2022, 10:35

SURSĂ: Realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

Miercuri, 5 ianuarie, Sf. Sfinţit Mc. Teopempt şi Sf. Mc. Teonas; Sf. Cuv. Sinclitichia (Ajunul Bobotezei) este POST NEGRU.

Canoanele Bisericii învață că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia agheasmă pe nemâncate, potrivit CreştinOrtodox.ro.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune timp de 40 de zile, să primească botezul în seara acestei zile.

După ce primeau botezul, puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească. Astăzi, creștinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită - Agheasma Mare.

"Botezul Domnului" sau Boboteaza, prăznuită în fiecare an la 6 ianuarie, alături de ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii Mântuitorului.

În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Nașterea Domnului era serbată în aceeași zi cu Botezul, la 6 ianuarie. Această îndoită sărbătoare era numită "Epifania" - Praznicul Arătării Domnului în lume.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă