Ce măsuri discută Ministerul Sănătății pentru limitarea epidemiei: mai mulți șefi de la DSP județene au cerut ca numărul de teste să fie inclus în calculul incidenței și au propus noi restricții

2 săptămâni in urmă 1

Șefii mai multor direcții de sănătate publică din țară au cerut Ministerului Sănătății includerea în calculul incidenței, sau al punctajului care se face pentru analizele de risc, a unui indicator care să conțină și numărul de teste la 100.000 de locuitori.

Aceștia au cerut ca în calcul să fie luat un număr minim de teste pe fiecare județ, de la care testarea populației să poată fi considerată relevantă.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că a discutat cu secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, căreia i-a explicat siuația de la Alba și i-a transmis o serie de propuneri, atât în numele său, cât și al altor colegi din țară, din județele în care se testează mult.

Propunerile sunt discutate marți la Ministerul Sănătății.

Concret, acesta spune că punctajul unei analize de risc ar trebui să țină cont de teste, astfel încât un județ care are puține teste să primească un punctaj mai mare atunci când se face analiza de risc. Propunerile reprezintă o premieră.

Restricționarea circulației în weekend și seara după ora 18

De asemenea, Alexandru Sinea a mai vorbit și despre o serie de propuneri care să preceadă declararea oficială a carantinei.

O astfel de măsură ar putea fi restricționarea circulației în weekend și după ora 18.00, la depășirea incidenței de 6 cazuri la mia de locuitori. În opninia sa, această măsură ar trebui luată înainte de a fi declarată carantinarea unei localități.

”Ieri dimineața am propus conducerii Ministerului Sănătății includerea unei formule de calcul al incidenței sau al punctajului unei analize de risc care să țină cont de numărul de teste la 100.000 de locuitori. Am fost susținut de către alți colegi directori DSP din țară. Județul nostru lucrează corect, își protejează cetățenii. Testele PCR și testele rapide înregistrează zilnic o medie de 1.000 de probe, ceea ce înseamnă undeva la 380 teste/100.000 de locuitori. Facem anchetele epidemiologice profesionist și raportam în timp util, este un efort maxim depus de colegi. Am încredere ca autoritățile centrale vor reuși sa optimizeze modul de calcul al ratei de incidență”, a scris Sinea pe contul său de Facebook.

Luni a avut loc o ședință la Ministerul Sănătății, iar astăzi la ora 13.00 a început o nouă reuniune în care ar trebui să fie luată o decizie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă