Ce legătură este între scăderea nivelului fluviului Rin și scumpirea prețului benzinei în Elveția

3 săptămâni in urmă 17

Scăderea nivelului apei fluviului Rin este una dintre cauze pentru creșterea prețurilor combustibilului în Elveția, unde un litru de benzină a ajuns să coste peste 2 franci, în jur de 9,3 lei, scrie ziarul Blick, care citează experți în transportul maritim. Cargourile nu mai aduc aceeași cantitate de benzină și motorină din Marea Nordului în într-o singură călătorie, iar costurile de transport pentru combustibil cresc.

Nivelul scăzut al fluviului nu reprezintă o problemă pentru navele goale sau pentru cele ușoare. Însă vasele încărcate ar putea eșua. Cu cât o navă este mai grea, cu atât are un pescaj mai mare, adâncimea de cufundare în apă, măsurată până la linia de plutire. Acest indice variază în raport cu încărcătura.

Acesta este motivul pentru care navele companiilor de transport maritim nu își mai umplu rezervoarele la capacitate maximă în acest moment. Costurile de transport pentru combustibil cresc, iar asta se vede în prețul la pompă, mai mare și cu până la 50 de cenți față de prețul normal.

Rutele de import pe Rin sunt de mare importanță pentru piața elvețiană.

În ciuda nivelului scăzut al apei, aprovizionarea cu produse petroliere este garantată, spune Roland Bilang, director general al Avenergy, o asociație petrolieră.

Potrivit Bild, nivelul scăzut al Rinului a creat dificultăți și în Germania, unde unele benzinării din statul Baden-Württemberg au rămas, pentru câteva zile, fără combustibil!

Rinul este una dintre căile fluviale cele mai circulate din Europa. De la izvoare până la vărsare are o lungime de 1.232,7 km, din care 883 km sunt navigabili.

Foto: EPA (arhivă)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă