Ce înseamnă rata de 70% “recomandată de OMS”, invocată de Cîmpeanu ca referință pentru vaccinarea angajaților din școli? Organizația Mondială a Sănătății: O țintă de vaccinare pentru populația tuturor țărilor, până la mijlocul lui 2022

2 săptămâni in urmă 18

De când a impus pragul de 60% pentru rata de vaccinare a personalului din școli drept condiție pentru predarea față în față, ministrul Cîmpeanu a spus în mod repetat că aceasta este o etapă intermediară către un alt prag de vaccinare, de 70%. În privința acestuia, el a spus că este “cerut”, “propus” sau “recomandat” de către Organizația Mondială a Sănătății, Oficialul a menționat 70% atât din perspectivă generală, de “imunizare la nivel de grup”, cât și din cea a aplicării în mediul școlar. Cifra a fost vehiculată, ulterior, și de parlamentarul PSD Alexandru Rafila, tot ca recomandare OMS, dar mai veche. La întrebarea Edupedu.ro dacă acest procent are legătură cu vreo recomandare privind vaccinarea profesorilor, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că aceasta este o țintă propusă la nivel global, anume ca 70% din populația tuturor țărilor să se vaccineze până la mijlocul anului viitor.

  • După ce a propus pragul de 60%, ministrul Cîmpeanu a oferit diverse explicații pentru această referință: de la faptul că “un prag trebuie să existe undeva” la calculul potrivit căruia s-au scăzut persoanele trecute prin boală dintr-o țintă de 70% pentru imunizarea de grup (vaccinare + trecere prin boală), țintă propusă, a repetat el, de Organizația Mondială a Sănătății. El a spus că această țintă ar fi fost “recomandată”de OMS la modul general, dar ar fi fost și un prag ce “trebuie atins” în mediul școlar, la cererea OMS. De fiecare dată, a lăsat de înțeles că această țintă are legătură directă cu obiectivele de vaccinare ale profesorilor, în context școlar.

Edupedu.ro a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății să precizeze dacă recomandă o țintă de vaccinare de 70% în rândul personalului școlar, așa cum sugerează ministrul Sorin Cîmpeanu, sau dacă are alte ținte și recomandări în acest sens. OMS a răspuns, printr-un purtător de cuvânt, explicând detaliat recomandările și pozițiile sale cu privire la vaccinare. În context, Organizația a reamintit faptul că 70% este o țintă propusă de ea pentru vaccinarea populației la nivel global, până la mijlocul anului viitor (țintă propusă inclusiv de guvernul român, la nivel local, după întârzierile campaniei de vaccinare de anul acesta).

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă