Ce greșeli au făcut elevii la Evaluarea Națională. Cîmpeanu: „Este o concluzie tristă”

1 zi in urmă 135

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a numit în conferința de presă susținută joi cerințele care le-au pus probleme elevilor la Evaluarea Națională. La limba română, potrivit datelor peste 58% din elevi au probleme de scriere și punctuație, iar la matematică 15% dintre elevi nu au putut rezolva un exercițiu cu un grad de dificultate scăzut, spune ministrul.

„Dacă vorbim de detalierea itemilor la română aș vrea să vă spun că itemii care au avut cel mai mare procent de rezolvare sunt itemul 3 de la la subiectul I B care vizează identificarea sensului unui grup de cuvinte raportat la un context dat, 94% dintre elevi au reușit să răspundă corect”, a spus Sorin Cîmpeanu în conferința susținută, joi.

Ministrul a enumerat cerințele la care elevii au întâmpinat probleme.

„Din păcate avem și itemi care au un procent mic de rezolvare spre exemplu itemul 8 de la subiectul I B  a creat grave probleme, numai 6% au rezolvat corect acest exercițiu care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, numai 6% din elevi au reușit să scrie corect românește. Verbele a fi sau a vrea nu au putut fi conjugate, 14% din elevi nu știu să scrie corect forma cerută. Doar 40% din elevi știu să identifice corect verbele, iar 58% din elevi au probleme de scriere și punctuație. 8% dintre elevi nu au putut identifica o informație prezentată explicit în primul enunț al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Probleme au fost întâmpinate și la matematică.

„Dacă facem o analiză a probei de matematică, itemii care au avut cel mai mare procent de rezolvare sunt itemul 3 de la subiectul I care vizează identificarea opusului unui număr natural, 91% au identificat răspunsul corect. Itemii care au avut cel mai mic procent de rezolvare itemul 4 B de la subiectul al treilea doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect itemul care viza modelarea unei configurații geometrice nefamiliare pentru a alege cea mai bună metodă de rezolvare și folosirea asemănării triunghiurilor pentru a determina o relație între lungimile a două segmente. Itemul 5 B de la subiectul 3, doar 12% dintre elevi au modelat o situație între o configurație geometrică dată și au folosit elemente de paralelism. Itemul 6 B de la subiectul al treilea de asemenea a pus probleme”, a explicat ministrul Educației.

O simplă operație matematică a pus probleme serioase pentru mai bine de 15% dintre elevi.

„Alte observații 29% dintre elevi au fost punctați doar la subiectele I și II care au conținut doar itemi obiectiv și nu au primit puncte pentru redactare.  30% dintre elevi la această probă s-au rezumat la întrebările grilă. 15% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul I de la subiectul calculului „10+10:10”, este o concluzie tristă, a creat probele pentru 15% dintre elevi, este cel mai scăzut nivel de dificultate. Se naște întrebarea în ce măsură s-au ocupat profesorii de acești elevi. 47% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 6 de la subiectul al doilea care cerea să se calculeze diagonala unui paralelipiped dreptunghic”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă