Ce faci dacă ți se taie maioneza. 8 trucuri ca să o repari rapid

2 luni in urmă 29

Dacă ți s-a întâmplat să ți se taie maioneza, nu trebuie să o arunci. Poți folosi câteva trucuri ca să o repari rapid și să nu fii nevoit să o iei de la început făcând alta.

De ce se taie maioneza și cum arată când e tăiată

Maioneza este un sos cremos, compus din ulei, gălbenușuri, suc de lămâie sau oțet și condimente.

Maioneza este o emulsie, care este un amestec de două lichide care în mod normal nu pot fi combinate. Combinarea uleiului și a apei este exemplul clasic.

Emulsifierea se face prin adăugarea lentă a unui ingredient la altul în timp ce se amestecă simultan rapid. Aceasta dispersează și suspendă picăturile minuscule ale unui lichid prin altul.

Cu toate acestea, cele două lichide s-ar separa rapid din nou dacă nu s-ar adăuga un emulgator. Emulgatorii sunt legături între cele două lichide și servesc la stabilizarea amestecului. 

Ouăle se numără printre alimentele care conțin emulgatori. În maioneză, emulgatorul este gălbenușul de ou, care conține lecitină, un emulgator de grăsimi.

Maioneza se face prin combinarea sucului de lămâie sau a oțetului cu gălbenușurile. Ouăle (care conțin lecitina emulgatoare) leagă ingredientele împreună și previn separarea. Apoi, uleiul este adăugat picătură cu picătură, deoarece amestecul este rapid amestecat. 

Adăugarea uleiului prea repede (sau insuficientă, rapidă) va împiedica combinarea celor două lichide (emulsionare). Dar, pe măsură ce sosul începe să se îngroașe, uleiul poate fi adăugat mai rapid. 

Condimentele sunt amestecate după ce a fost adăugat tot uleiul. Blenderele, mixerele și procesatoarele de alimente facilitează prepararea maionezei de casă, pe care mulți gurmanzi o consideră cu mult superioară ca gust și consistență maionezei comerciale.

O maioneză tăiată nu mai este cremoasă, ci are mici picături în ea, iar uleiul se poate observa în biluțe mici. 

Maioneza tăiată se întâmplă atunci când ingredientele nu se leagă. De obicei, motivul stă în ingrediente, fie în dozarea incorectă a acestora.

De fapt, dacă maioneza este tăiată, probabil că ai făcut una dintre aceste greșeli:

  • Ouăle nu sunt proaspete.
  • Diferitele ingrediente folosite la fabricarea maionezei nu sunt la temperatura camerei;
  • Ingredientele nu au fost dozate corect; poate ai adăugat prea mult ulei sau suc de lămâie;
  • Ingredientele (ulei și suc de lămâie) nu au fost adăugate treptat la amestec. 

Cum repari maioneza tăiată. 8 trucuri eficiente

Pune apă fierbinte

Pune două linguri de apă fierbinte în maioneză, pentru a restabili raportul corect cu componența uleioasă și cu agenții care țin tot preparatul împreună. 

Amestecă bine și vei vedea că maioneza își va reveni. Căldura de la apa fierbinte ajută maioneza să își revină. Dacă e prea subțire, poți îngroșa maioneza cu o lingură de muștar. 

Adaugă un gălbenuș de ou

Bate un gălbenuș de ou într-un alt castron cu un vârf de sare și apoi adaugă-l puțin câte puțin la maioneza stricată, în timp ce bați constant până când maioneza este din nou cremoasă.

O altă metodă folosind tot gălbenuș este să pui puțină maioneză tăiată într-un bol și să o amesteci cu un gălbenuș proaspăt până devine cremos. Încet, ia din maioneza tăiată și încorporează în amestecul cu gălbenușul proaspăt până o termini pe toată și obții o maioneză fină. 

Adaugă muștar 

Adaugă muștar. Se pune câte o linguriță de muștar clasic la fiecare trei gălbenușuri folosite la maioneză și cate o linguriță de zeamă de lămâie, amestecând ușor maioneza până redevine cremoasă.

Amestecă încet, folosind o lingura de lemn până ce maioneza își recapătă consistența.

Adaugă apă rece sau zeamă de lămâie

Adaugă apă rece sau zeamă de lămâie și amesteca rapid. După cateva secunde, maioneza se va prinde la loc și va fi la fel de fină ca la început.

Un praf de sare

Pune un praf de sare în maioneză ca să o repari. Ai grijă la gust, pentru că dacă ai sărat deja maioneza înainte, ar fi bine să recurgi la alte metode de a îți repara sosul. 

Fă altă maioneză 

Fă o altă maioneză dintr-un singur ou și apoi încorporează din maioneza stricată în cea bună, într-un colț, ameestecând viguros până termini toată maioneza stricată. 

Sfaturi utile când faci maioneză 

Deși mixerele electrice, blenderele și roboții de bucătărie îți scurtează treaba când faci maioneză de casă, un simplu tel merge la fel de bine și ai mai mult control.

Când folosești ulei de măsline extravirgin, acesta are adesea o aromă prea puternică și nu se va îmbina bine cu gălbenușurile. 

Folosește ulei de măsline obișnuit sau jumătate extravirgin și jumătate ulei vegetal. Uleiurile de arahide, canola și porumb sunt alegeri bune. Uleiurile nerafinate conțin monogliceride care vor avea ca rezultat o maioneză care se separă rapid.

În general, raportul este de 1 gălbenuș de ou pentru 1/2 până la 1 cană de ulei, plus 1 lingură de acid (muștar sau zeamă de lămâie). 

Dacă folosești oțet în loc de suc de lămâie, asigură-te că este un oțet de bună calitate, de preferință oțet de vin alb. Acest lucru va da o aromă mai delicată maionezei.

Smântâna lichidă sau laptele condensat neîndulcit ori apa fierbinte pot fi folosite pentru a subția maioneza prea groasă.

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, așa că scoate ouăle cu cel puțin treizeci de minute înainte de a le folosi.

Pentru o maioneză mai bogată, folosește mai degrabă gălbenușurile de ou decât oul întreg.

Pentru a înlocui ouăle întregi lichide pasteurizate cu gălbenușuri proaspete, folosește 1/8 cană de ouă pasteurizate pentru fiecare gălbenuș de ou solicitat în rețetă. Un ou întreg este egal cu 1/4 cană lichid.

Puteți înviora aroma maionezei cumpărate din magazin adăugând oțet de vin, lămâie sau suc de lămâie.

Evită să faci maioneză pe vreme umedă și caldă. Umiditatea și căldura ridicate vor face o maioneză mult prea grasă și grețoasă. 

Nu este recomandată congelarea maionezei, deoarece se va separa. 

Când folosești maioneză drept sos, cum ar fi într-o salată, încearcă să reduci conținutul de calorii folosind jumătate de maioneză și jumătate de iaurt simplu.

Maioneza din comerț nedeschisă poate fi depozitată pe raft până la data expirării.

Odată deschisî, acesta trebuie refrigerată, dar va dura până la un an sau șase luni de la data de pe borcan să se strice.

Se amestecă într-o lingură suc de lămâie pe gălbenuș și se congelează peste noapte pentru o bază groasă de maioneză.

Când folosești sare într-o maioneză de casă, ea trebuie adăugată după ce gălbenușurile s-au răcit pentru a evita separarea.

Pudra de Cayenne și muștarul ajută, de asemenea, la separarea uleiului pentru o emulsie ideală.

Maioneza cu usturoi este cunoscută sub numele de aioli.

Orice varietate de ierburi, condimente sau arome pot fi adăugate la maioneză. 

Se toacă ierburile proaspete preferate și se adaugă la maioneză. Lasă să stea la frigider timp de aproximativ o oră pentru a lăsa aromele să se amestece.

Încearcă ousturoi, ceapă, pudră de chili, pudră de curry, hrean, coajă de citrice, pesto, chutney, muștar, roșii uscate, pastă de anșoa sau chiar brânză bleu sfărâmată pentru un sos deosebit de maioneză.

Ce este guacamole și cum se mănâncă. Cea mai simplă rețetă și trucuri pentru acest sos

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă