Ce este un narcisist și cum îl recunoști

1 lună in urmă 19


Când cineva postează prea multe selfie-uri, vorbește despre sine în mod constant în timpul primei întâlniri sau ține să fie permanent în centrul atenției, am putea să-l numim narcisist.


Dar un adevărat narcisist este cineva cu tulburare de personalitate narcisistă (NPD). Este o afecțiune de sănătate mintală caracterizată prin nevoie profundă de atenție și admirație excesivă, lipsa empatiei pentru ceilalți, centrare exagerată pe propria persoană, în detrimentul sau cu prețul suferinței celor din jur. Pe scurt, este o formă de egoism pe cheltuiala altora și incapacitatea de a lua în considerare sentimentele semenilor săi. 


Cea mai recentă ediție a Manualului de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale enumeră nouă criterii pentru tulburarea de personalitate narcisistă, dar specifică faptul că cineva trebuie să îndeplinească doar cinci dintre ele pentru a se califica clinic ca narcisist.


9 criterii oficiale pentru tulburarea de personalitate narcisistă


importanță de sine exagerată, grandomaniefantezii de succes nelimitat, putere, strălucire, frumusețe sau dragoste idealăcredința absolută a unei persoane că este specială și unică și nu poate fi înțeleasă de oricinenevoie de admirație excesivăsentimentul că totul i se cuvinecomportament de exploatare interpersonalălipsa empatieiinvidia față de ceilalți sau credința că alții sunt invidioși pe eicomportamente sau atitudini arogante și trufașe

Cu toate acestea, cunoașterea criteriilor de diagnostic nu face ușoară identificarea unui narcisist, mai ales atunci când ești implicat într-o relație romantică cu o astfel de persoană. De obicei, este imposibil să identificăm o personalitate cu tulbuare narcisistă în afara diagnosticului unui expert. 


Există totuși semne care ne pot indica că avem de-a face cu un narcisist, așa numitele “steaguri roșii” care ne pot salva de la eventuale suferințe ulterioare.  


Semne care pot indica faptul că ai de-a face cu un narcisist


1. La început, o astfel de persoană este fermecătoare


Povestea alături de individ începe ca un basm. E posibil să ai parte de un „bombardament de dragoste”, cu declarații din primele zile, cadouri, promisiuni și planuri de viitor.


Un narcisist îți va spune cât ești de inteligent, de special și va considera că sunteți compatibili sută la sută, chiar dacă abia ați început să vă întâlniți. Narcisicii cred că merită lângă ei persoane speciale și că sunt singurii care pot aprecia pe deplin astfel de caractere.


Dar, de îndată ce faci ceva care îi dezamăgește, ei își pot schimba comportamentul radical. De cele mai multe ori, nici nu ai idee ce ai făcut. Persoanele cu tulburare narcisistă caută să fabrice conexiuni superficiale la începutul unei relații, iar apoi totul se poate întoarce la 180 de grade. 


2. Conversația se învârte de cele mai multe ori în jurul a cât de grozav și special este el


Narcisiștii  adoră să vorbească în mod constant despre propriile lor realizări și o fac într-un stil grandios. Au o aparentă siguranță de sine care îi face să se simtă superiori celorlalți. Ei își vor exagera adesea realizările și își vor expune excesiv talentele, pentru a câștiga admirație. Un narcisist este prea preocupat să vorbeasă despre sine pentru a asculta și ce are partenerul de spus. O astfel de persoană rar va pune întrebări despre interlocutorul său și dacă o va face nu va avea răbdarea să și asculte răspunsurile. 


3. Se hrănește cu complimentele tale


Narcisicii pot părea foarte încrezători, dar, potrivit experților, celor mai mulți le lipsește de fapt stima de sine. Au nevoie de multe laude și dacă nu le primesc le vor provoca. Vor căuta constant aprobare, validare, să li se spună cât sunt de grozavi și speciali. 


Persoanele cu tulburare narcisistă se folosesc de obicei de alți oameni foarte empatici  pentru a-și furniza sentimentul de auto-valoare și pentru a se simți  puternici. Dar, din cauza stimei lor de sine scăzute, ego-urile lor pot fi ușor rănite, ceea ce le crește nevoia de complimente. 


Oamenii care au încredere în sine nu se vor baza doar pe ceilalți pentru a se simți bine cu ei înșiși. Principala diferență între oamenii care sunt încrezători și cei cu tulburare narcisistă este că narcisiștii au nevoie de alții pentru a-i ridica și se ridică doar punându-i pe cei din jur într-o lumină proastă. 


4. Îi lipsește empatia


Lipsa de empatie sau capacitatea de a simți cum se simte o altă persoană este una dintre caracteristicile distinctive ale unui narcisist, spun specialiștii. Narcisicilor le lipsește abilitatea de a te face să te simți văzut, validat, înțeles sau acceptat, deoarece nu înțeleg conceptul de sentimente. 


Incapacitatea de a empatiza cu necazurile și problemele celorlalți este adesea motivul pentru care relațiile cu narcisiști se destramă în cele din urmă. 


5. Nu are niciun prieten pe termen lung


Majoritatea narcisiștilor nu vor avea prieteni reali pe termen lung. Sapă mai adânc în legăturile lor și s-ar putea să observi că au doar cunoștințe ocazionale, prieteni pe care îi vorbesc de cele mai multe ori de rău și amici de conjunctură, de care au nevoie într-un anumit moment.


Un narcisist s-ar putea să reclame că nu petreci suficient timp cu el și să te facî să te simți vinovat pentru prietenii pe care îi ai sau pentru atenția pe care o acorzi altor persoane. 


6. Face glume sarcastice


Persoanele care suferă de tulburare narcisistă au un umor aparte, sarcastic și foarte critic. Poate la început se simte ca o tachinare, o simplă glumă, dar cu timpul devine un comportament constant sau deranjant.


Dintr-o dată, tot ceea ce faci, de la ceea ce porți și mănânci la persoanele cu care te întâlnești este o problemă pentru ei. Astfel de persoane au obiceiul să facă glume dureroase, în scopul de a reduce stima de sine a celorlalți, de a le minimiza orice calități sau comportamente, pentru a se simți ei mai puternici. 


Mai mult, reacția celorlalți la ceea ce spun nu face decât să le întărească comportamentul. Un narcisist iubește reacția,  pentru că îi arată că are puterea de a afecta starea emoțională a altei persoane.


7. Te face să te simți vinovat


Învinovățirea este o formă de manipulare și abuz emoțional și este un semn distinctiv al narcisismului. Narcisiștii pot să arunce minciuni flagrante, să-i acuze în mod fals pe alții, să modifice adevărul și, în cele din urmă, să-ți distorsioneze realitatea.


Semnele manipulării emoționale includ următoarele: nu te mai recunoști, te simți mai anxios și mai puțin încrezător, te întrebi dacă nu cumva ești prea sensibil, simți că tot ce faci este greșit, crezi că este vina ta când lucrurile nu merg bine. Ai impresia că ceva nu este în regulă, dar nu poți identifica ce, te întrebi dacă te porți bine cu partenerul și dacă îl meriți, îi scuzi orice acțiune. 


Narcisiștii au acest comportament de învinovățire a celorlalți pentru a-i determina să se îndoiască de ei înșiși ca o modalitate de a obține superioritate. Narcisii adoră să fie venerați, așa că folosesc tactici de manipulare pentru a obține acest lucru.


8. Nu își asumă o relație


Există mii de motive pentru care cineva ar putea să nu dorească să își asume o relație. 


Unii narcisiști ​​se vor aștepta să fie tratați ca un partener, astfel încât să poată profita de beneficiile intime, emoționale și sexuale, păstrând în același timp un ochi pe perspectivele pe care le consideră superioare. Este foarte posibil ca un narcisist să se întâlneacă în același timp cu mai multe persoane, pentru că niciun partener nu este suficient de bun și nu se ridică la standardele sale.


Concluzie


Narcisismul este o apreciere extremă de sine și determină o persoană să ignore nevoile celor din jur. În timp ce toată lumea poate prezenta un comportament narcisist ocazional, adevărații narcisiști îi ignoră frecvent pe ceilalți sau sentimentele lor șinu înțeleg efectul pe care comportamentul lor îl are asupra altor persoane.


Dacă recunoști că ai o relație cu un narcisist, poți schimba dinamica în relație și îți poți provoca partenerul să modifice modul în care se raportează la tine și la relația voastră. 


Dacă recunoști narcisismul în tine, poți începe să-ți schimbi stima de sine în compasiune de sine. Aceasta înseamnă să te tratezi cu bunătate în loc să te comparați cu ceilalți. Dacă nu te vei mai evalua în raport cu ceilalți, vei avea nevoie de mai puține laude și recunoașteri și vei fi tot mai mulțumit de propria persoană, exact așa cum ești.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă