Ce este programul Anghel Saligny, care a divizat coali╚Ťia de guvernare. Miza celor 50 de miliarde de lei

1 lun─â in urm─â 32

Programul na╚Ťional ÔÇ×Anghel SalignyÔÇŁ presupune investi╚Ťii de 50 de miliarde de lei ├«n comunit─â╚Ťile locale, pentru realizarea de drumuri, canaliz─âri ╚Öi infrastructur─â de gaze. ├Än timp ce USR PLUS acuz─â c─â acesta este un program similar celui prin care fostul lider PSD Liviu Dragnea distribuia bani c─âtre primarii partidului ╚Öi o ÔÇ×invita╚Ťie la furtÔÇŁ, PNL ╚Öi UDMR spun c─â programul este necesar pentru modernizarea mediului rural.

Guvernul a adoptat vineri Programul Na╚Ťional de Dezvoltare ÔÇ×Anghel SalignyÔÇŁ, ├«n absen╚Ťa mini╚Ötrilor USR PLUS, care s-au opus proiectului ╚Öi au boicotat ╚Öedin╚Ťa. Premierul Florin C├«╚Ťu l-a demis, miercuri, pe Stelian Ion din fruntea Ministerului Justi╚Ťiei pentru c─â nu a avizat proiectul ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â. ├Än replic─â, USR PLUS a cerut demisia premierului ╚Öi amenin╚Ť─â cu ini╚Ťierea unei mo╚Ťiuni de cenzur─â.

Programul Anghel Saligny se afl─â ├«n centru disputelor care pun ast─âzi ├«n pericol existen╚Ťa coali╚Ťiei. Libertatea v─â prezint─â ce con╚Ťine cu exactitate programul ╚Öi care sunt argumentele celor dou─â p─âr╚Ťi aflate ├«n conflict.

Miza celor 50 de miliarde de lei

Potrivit proiectului de ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â, prin programul de investi╚Ťii Anghel Saligny ar urma s─â fie realizate investi╚Ťii ├«n:

  • aliment─âri cu ap─â ╚Öi sta╚Ťii de tratare a apei
  • canalizare ╚Öi sta╚Ťii de epurare a apei
  • drumuri
  • poduri, pode╚Ťe, pasaje ╚Öi pun╚Ťi pietonale
  • sisteme de distribu╚Ťie a gazelor naturale ╚Öi racordarea la sistemul de transport.

├Än total, vor fi alocate de la bugetul de stat fonduri ├«n valoare de 50 de miliarde de lei pentru perioada 2021 ÔÇô 2028.

Ministerul Dezvolt─ârii, Lucr─ârilor Publice ╚Öi Administra╚Ťiei este cel care urmeaz─â s─â distribuie aceste fonduri c─âtre unit─â╚Ťile administrativ teritoriale: prim─ârii ╚Öi consilii jude╚Ťene.

ÔÇ×Sumele alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvolt─ârii, Lucr─ârilor Publice ╚Öi Administra╚Ťiei, prin prezentul program, sunt surse de finan╚Ťare complementare pentru bugetele localeÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n proiectul ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â.

Ce este programul Anghel Saligny, care a divizat coali╚Ťia de guvernare. Miza celor 50 de miliarde de leiCseke Attila. Foto Hepta

Proiectul nu precizeaz─â care sunt criteriile dup─â care vor fi distribuite aceste fonduri. Acestea vor fi stabilite prin ordin al ministrului Dezvolt─ârii, Cseke Attila (UDMR). ÔÇ×Criteriile de prioritizare ╚Öi implementarea programului vor fi detaliate ├«n normele metodologice de aplicare a programuluiÔÇŁ, se arat─â ├«n proiectul ordonan╚Ťei.

├Än termen de 10 de zile de la data intr─ârii ├«n vigoare a prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â, se aprob─â normele metodologice de aplicare a programului, prin ordin al ministrului dezvolt─ârii, lucr─ârilor publice ╚Öi administra╚Ťiei

Proiect ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â:

Solicit─ârile de finan╚Ťare vor trebui depuse, ├«n format electronic, la Ministerul Dezvolt─ârii, Lucr─ârilor Publice ╚Öi Administra╚Ťiei ├«n termen de 30 de zile de la data public─ârii normelor metodologice ├«n Monitorul Oficial.

Cum motiveaz─â Ministerul Dezvolt─ârii

├Än nota de fundamentare se men╚Ťioneaz─â c─â ├«n perioada urm─âtoare vor fi terminate 3.419 de lucr─âri cu o valoare total─â de 22,9 miliarde de lei, dintr-un total de 6.204 investi╚Ťii, astfel c─â r─âm├ón 2.785 investi╚Ťii nefinan╚Ťate, ├«nsum├ónd 26,1 miliarde de lei.

Astfel, este ÔÇ×nevoie de continuarea unor astfel de programe ├«n vederea asigur─ârii unei dezvolt─âri armonioase dintre regiunile Rom├óniei, pentru a putea recupera decalajele de dezvoltare ├«ntre jude┼úe ┼či a asigura cre┼čterea calit─â┼úii serviciilor publice la care s─â aib─â acces cet─â┼úeniiÔÇŁ, se arat─â ├«n document.

Nota mai arat─â c─â la Compania Na╚Ťional─â de Investi╚Ťii au mai fost depuse alte 554 de solicit─âri pentru drumuri jude╚Ťene ╚Öi locale, cu o valoare de 8,35 miliarde de lei.

├Än preambulul ordonan╚Ťei se mai spune ╚Öi c─â, la nivel na╚Ťional, 20.000 de kilometri de drumuri jude╚Ťene ╚Öi 27.000 km drumuri comunale sunt nemodernizate, fiind necesare 50 miliarde lei pentru acestea.

De asemenea, 29% dintre unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale sunt f─âr─â re╚Ťele de ap─â, iar 57 % din unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale sunt f─âr─â canalizare, fiind estimat─â o valoare de 80 miliarde lei pentru realizarea acestora.

├Än fine, 2.226 unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale sunt f─âr─â re╚Ťele de distribu╚Ťie de gaze naturale. Pentru acestea au fost depuse 174 cereri, cu o valoare total─â de 2,6 miliarde de lei.

Acuza╚Ťiile USR: ÔÇ×Nu va fi altceva dec├ót o ho╚ŤieÔÇŁ

Oficialii USR PLUS acuză că programul va fi folosit pentru delapidare și furt din banii publici.

ÔÇ×PNDL 1 a fost o ho┼úie. PNDL 2 a fost o ho┼úie. PNDL 3 nu va fi altceva dec├ót o alt─â ho┼úie. Numirea programului ┬źAnghel Saligny┬╗ este o b─âtaie de joc. PNDL 3 ar putea foarte bine s─â se numeasc─â ┬źC├«┼úu┬╗ la fel cum primele dou─â se puteau numi ┬źDragnea┬╗ ┼či ┬źUdrea┬╗ÔÇŁ, a scris, zilele trecute, Vlad Voiculescu, pre╚Öedintele USR PLUS Bucure╚Öti, pe Facebook.

Ce este programul Anghel Saligny, care a divizat coali╚Ťia de guvernare. Miza celor 50 de miliarde de leiVlad Voiculescu. Foto Hepta

Concomitent, Stelian Ion ÔÇô fostul ministru al Justi╚Ťiei ÔÇô a spus c─â proiectul Programului ÔÇ×Anghel SalignyÔÇŁ este mai degrab─â ÔÇ×o invita┼úie pentru furt din banul publicÔÇŁ, conform Agerpres.ro.

  • Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL) reprezint─â sursa principal─â de finan┼úare pentru infrastructura local─â. Acesta are la baz─â principiul conform c─âruia ├«n fiecare localitate din ╚Ťar─â trebuie s─â fie asigurat un set minim de servicii publice: s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â ÔÇô canalizare, energie termic─â ╚Öi electric─â, iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultur─â, culte, locuire ╚Öi sport.
  • Referirea la Elena Udrea, fost ministru al Dezvolt─ârii, vine dup─â ce un program similar a fost aprobat ├«n anul 2010. Acesta se numea Programul Na╚Ťional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).
  • ├Än 2013, toate programele de investi╚Ťii derulate de ministere au fost unificate ├«n PNDL, bugetul s─âu fiind de 17,6 miliarde de lei.
  • A doua faz─â a PNDL a demarat ├«n 2017, iar bugetul s─âu se ridic─â la 30 de miliarde de lei. Acesta a fost g├óndit de c─âtre liderul PSD Liviu Dragnea ╚Öi implementat de c─âtre Sevil Shaideh, la acea dat─â ministru al Dezvolt─ârii.

Expert Forum critic─â proiectul

Organiza╚Ťia non-guvernamental─â Expert Forum ar─âta, ├«n data de 15 august, c─â ÔÇ×programul Saligny este de facto PNDL 3ÔÇŁ.

Aceasta a scris c─â ordonan╚Ťa este prea general─â ╚Öi c─â din ea lipsesc elemente esen╚Ťiale precum obiectivele programului, indicatorii de program, criterii de evaluare a programului ╚Öi, mai ales, criteriile de alocare a fondurilor.

Acestea ar urma s─â fie definite prin normele de implementare. Mai exact, prin ordin de ministru al ministrului Dezvolt─ârii.

  • Ziarul Adev─ârul atrage aten╚Ťia ╚Öi asupra unui alt aspect: ├«n 2016 Curtea Constitu╚Ťional─â a decis c─â infrac╚Ťiunea de abuz ├«n serviciu, prin care un func╚Ťionar public ob╚Ťine ÔÇ×pentru sine ori pentru altul un folos necuvenitÔÇŁ trebuie ├«n╚Ťeleas─â doar dac─â este ├«nc─âlcat─â o lege sau echivalentul s─âu emis de Guvern, adic─â o ordonan╚Ť─â simpl─â sau o ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â. Astfel, dac─â ar fi ├«nc─âlcate acte de rang inferior, precum hot─âr├óre de Guvern sau ordin de ministru, atunci fapta nu este penal─â.

Investi╚Ťii controversate

Presa a scris ├«n mai multe r├ónduri despre o serie de investi╚Ťii controversate realizate ├«n ultimii ani ├«n Rom├ónia.

Guvernul N─âstase a realizat ├«n urm─â cu 17 ani un program de construc╚Ťie a 400 de s─âli de sport, ├«n valoare de 165 de milioane de euro. Unele dintre acestea au fost afectate de infiltra╚Ťii, iar altele au avut deja nevoie de renov─âri, dup─â cum scria Adev─ârul ├«nc─â din 2014.

╚śtirileProtv ar─âtau ├«n 2019 c─â sala de sport din Fize╚Öu Gherlii, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, este nefolosit─â de zece ani, s-a degradat, iar la acel moment era folosit─â ca depozit de gr├óu de preot.

Tot ├«n 2019, Recorder.ro publica o investiga╚Ťie ├«n care ar─âta cum M─âd─âlin Iscru, preot ├«n jude╚Ťul Tulcea, a primit zeci de contracte finan╚Ťate de Ministerul Dezvolt─ârii prin firma sa.

├Än unul dintre contracte prim─âria Stejaru a pl─âtit firmei preotului 100.000 de euro pentru a instala 46 de l─âmpi stradale ├«n c─âtunul Alt├ón Tepe, ceea ce ├«nseamn─â peste 2.100 de euro pentru o lamp─â. Direc╚Ťia Na╚Ťional─â Anticorup╚Ťie a deschis dosar penal la acel moment.

Ce spune PNL

├Än schimb, PNL ╚Öi UDMR, partidele care sus╚Ťin programul Anghel Saligny, spun c─â acesta se adreseaz─â tuturor comunit─â╚Ťilor ╚Öi c─â este nevoie de acesta.

Liberalul Alexandru Muraru, deputat PNL, spune c─â 44% din popula╚Ťia Rom├óniei tr─âie╚Öte ├«n mediul rural.

Ce este programul Anghel Saligny, care a divizat coali╚Ťia de guvernare. Miza celor 50 de miliarde de leiAlexandru Muraru. Foto Agerpres

ÔÇ×Apa, canalizarea, gazul, drumurile locale sunt vitale pentru ace╚Öti oameni. Nu avem voie s─â am├ón─âm finan╚Ťarea acestor proiecte, nu avem voie s─â refuz─âm satelor ╚Öi micilor localit─â╚Ťi ╚Öansa dezvolt─âriiÔÇŁ, a ar─âtat acesta, ├«ntr-un editorial pe Digi24.ro.

De asemenea, el a mai scris c─â Rom├ónia are o procedur─â de infringement declan╚Öat─â de c─âtre Comisia European─â, pentru c─â re┼úelele de ap─â ┼či canalizare nu sunt pe deplin dezvoltate ╚Öi, din 2.057 re┼úele de canalizare, numai 1.260 sunt func┼úionale.

Muraru a mai scris c─â PNL are 1.237 primari, PSD ÔÇô 1.438, USR ÔÇô 45 iar UDMR ÔÇô 199.

Orban se lupt─â pentru ÔÇ×primarii no╚ÖtriÔÇŁ

Pre╚Öedintele PNL Ludovic Orban a scris la r├óndul s─âu, vineri, pe Facebook c─â vrea s─â men╚Ťin─â coali╚Ťia astfel ├«nc├ót ÔÇ×primarii no╚ÖtriÔÇŁ s─â poat─â realiza investi╚Ťiile.

ÔÇ×Odat─â cu adoptarea de c─âtre Guvern a Ordonan╚Ťei de Urgen╚Ť─â care lanseaz─â programul, pe care o sus╚Ťin, obiectivul meu ca pre╚Öedinte al Partidului Na╚Ťional Liberal este acela de a men╚Ťine Coali╚Ťia ╚Öi de a conserva ╚Öi ├«nt─âri pozi╚Ťia PNL de principal partid de guvern─âm├ónt pentru a putea sus╚Ťine investi╚Ťiile ├«n infrastructur─â care vor fi realizate de primarii ╚Öi pre╚Öedin╚Ťii no╚Ötri de consilii jude╚ŤeneÔÇŁ, a scris Orban.

C├«╚Ťu acuz─â un ÔÇ×santajÔÇŁ cu privire la SIIJ

├Än schimb, premierul Florin C├«╚Ťu a legat lipsa avizului pentru programul Anghel Saligny de un ÔÇ×╚ÖantajÔÇŁ pe care USR PLUS l-ar face pentru un alt proiect legislativ.

Mai exact, USR PLUS a solicitat desfiin╚Ťarea Sec╚Ťiei Speciale de Investigare a Infrac╚Ťiunilor din Justi╚Ťie (SIIJ).

UDMR se opune desfiin╚Ť─ârii ╚Öi vrea mutarea acesteia la Parchetul General.

De asemenea, ╚Öi pre╚Öedintele UDMR Kelemen Hunor a acuzat USR PLUS c─â ÔÇ×la un moment dat ne-au ┼čantajat pe to┼úi ┼či au zis: ┬źBani contra SIIJ┬╗ÔÇŁ, potrivit Digi24.

Cite┼čte Articolul ├Äntreg pe Surs─â