Ce este "planul alb" din spitale si cum a ajutat la o mobilizare rapida

1 lună in urmă 1

Interventia in cazul tragediei produse vineri, 29 ianuarie, la Institutul Matei Bals din Capitala, in urma careia cinci pacienti infectati COVID au murit si alti 102 au fost transferati fie pe alte sectii din spital, fie in alte unitati sanitare din Bucuresti, a fost una rapida.

Organizare a existat si in cazul celor 11 spitale din Bucuresti care au preluat, prin transfer, 52 de pacienti cu COVID. Iar asta s-a intamplat in mare masura datorita "Planului alb" de la nivelul fiecarui spital in parte, obligatoriu pentru unitatile medicale, plan ce lipsea in momentul in care s-a produs tragedia de la Colectiv.

"La nivelul SCUBA a fost activat, la momentul anuntarii evenimentului, Planul Alb de Cod Rosu, a fost convocat de urgenta personalul din UPU si cel din sectiile ATI, Bloc Operator, Chirurgie Plastica si Chirurgie Generala si s-au luat toate masurile de pregatire a Spitalului pentru un asemenea eveniment", a transmis Spitalul de Urgenta Bagdasar Arseni.

Echipe la nivelul fiecarui spital

Planurile albe au fost activate, la prima ora a diminetii, si la celelate spitale care i-au preluat pe pacienti, fiind vorba de aproape aceleasi unitati medicale care au primit si ranitii de la Colectiv dupa tragedia produsa in 2015.

"La nivelul fiecarui spital, managerul trebuie sa aiba o echipa in ture care sa se ocupe de sistemul de alarma, verifica daca oamenii sunt instruiti", a declarat si Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).

Cum functioneaza Planul alb de interventie

Concret, Planul alb de interventie, care se activeaza in caz de catastrofa, este echivalentul planului rosu activat in cazul interventiei echipajelor de urgenta. Planul alb arata modul in care sunt alertati medicii, ce fel de cadre medicale din spital sunt chemate de acasa sau cine devine responsabil de trierea pacientilor care urmeaza sa fie adusi in spital.

Fiecare unitate medicala are obligatia, prin lege, sa detina un asemenea pe plan, pe care sa il aplice in caz de evenimente cu victime multiple. In fapt, in 2016, Ministerul Sanatatii a transmis catre spitale un ghid prin care un astfel de plan sa fie completat, pentru ca ajutorul acordat victimelor sa fie unul coordonat.

Citeste si:

Cine este Adrian Streinu-Cercel, cel care a condus mai bine de un deceniu Institutul "Matei Bals"Cine sunt "oamenii noi" propulsati de USR PLUS in ministere si la sefia companiilor de stat importante. Istoricul nominalizatilorVIDEO Filmare exploziva cu un politist local care este certat de un coleg pentru ca nu a luat mita. Clotilde Armand: "PSD si PNL apara grupul infractional organizat"Cine se ocupa de mega-proiectul spitalelor regionale. Cuplul politic sudat in Partidul Conservator si refacut in Ministerul Sanatatii dupa o angajare scandaloasaCum aduna fosta Securitate informatii despre avorturile clandestine: "Noi, femeile, am ajuns fabrici de copii"Scenariile alternative in situatia in care Romania nu dobandeste imunitatea colectiva pana in toamna. "Va trebui sa procedam ca la virusul gripal"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă