Ce este oxidul de etilenă, substanța găsită în tot mai multe tipuri de înghețată retrase din magazine

2 luni in urmă 20

În ultimele două săptămâni au fost retrase numeroase tipuri de înghețată, dar și chiftele, din cauza conținutului mare de oxid de etilenă. Substanța poate să fie periculoasă dacă ingerată în cantități mari, în mod repetat, astfel că loturi întregi au fost scoate de la raft și din depozite.

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă este un pesticid interzis la nivelul Uniunii Europene deoarece este cancerigen. Este o substanță gazoasă, folosită și pentru dezinfectarea anumitor produse, cum ar fi mirodeniile sau semințele de susan. Este folosit cu precădere în India și China în aceste scopuri.

Este cunoscut și sub numele de oxid de etenă sau oxiran. Este un gaz incolor, inflamabil, cu un miros ușor dulceag. A fost descoperit în 1859 de către chimistul francez Charles Adolphe Wurtz.

În cazurile din România, oxidul de etilenă a fost detectat în produse care folosesc gumă de caruba, un aditiv alimentar obținut din arborele roșcov.

Potrivit deciziei Comisiei Europene, sunt vizate produsele care conțin gumă de caruba, adică aditivul E410, utilizat în special în înghețate, care a fost contaminat cu oxid de etilenă, un ”agen cancerigen, mutagen și toxic pentru aparatul reproducător”.

Produsele contaminate cu oxid de etilenă care au fost retrase


1. Înghețata ”La strada” cu aromă de căpșune

2. Bounty, Snickers și Twix (produse de Mars), vândute individual sau la cutie cu șase bucăți
3. Înghețată Milka ministik și batoane, vândute la cutie cu patru sau șase bucăți. Click aici pentru listă și imagini

4. Înghețată KitKat pe băț, vândută individual sau la cutie cu patru bucăți

5. Înghețate și deserturi produse de Carrefour. Click aici pentru listă și imagini

6. Înghețată Metro Chef, vanilie și ciocolată, la 2.5L

7. Înghețată Cora, diverse sortimente. Click aici pentru lista completă și imagini

8. Chiftele comercializate de Lidl. Ulterior, Lidl România a reacționat, susținând că sortimentul ”chiftele grecești cu măsline” nu ajunsese în lanțul de magazine și că loturile contaminate sunt în depozitele producătorului Houdek, unde vor fi distruse.

Citeste si:

Noi loturi de înghețată sunt retrase de la vânzare din Metro, Carrefour și Auchan. Despre ce mărci este vorba

Mai multe loturi de îngheţată vândute în lanţul de hipermarketuri Cora, retrase de la vânzare. Ce trebuie să facă cei care au cumpărat produsele

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă