Ce este în mintea lui Putin în legătură cu Ucraina. Cum influențează trecutul Uniunii Sovietice decizia liderului de la Kremlin

2 săptămâni in urmă 38

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 00:30

0 citiri

Criza din Ucraina provocată de comasarea a zeci de mii de trupe rusești în apropierea graniței acesteia ține capul de afiș al presei internaționale. Însă, experții au analizat ce se află în mintea lui Putin, iar rezultatele arată că gândirea liderului de la Kremlin este influențată decisiv de istoria și geografia Rusiei, ele fiind cheia modului în care se desfășoară criza din Ucraina.

Într-o analiză din publicația sud-africană Daily Maverick, se arată că ”istoria, geografia și tradițiile politice și sociale sunt părți integrante ale modului în care liderii statelor se văd pe ei înșiși, precum și traiectoriile lor politice, dar și relațiile cu alte țări”, asta fiind valabilă și la Vladimir Putin.

Pentru a exemplifica această gândire a marilor lideri mondiali, sursa citată face referire la o declarație surprinzătoare a lui Vladimir Putin, potrivit căreia el consideră că ”cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea nu au fost cele două războaie mondiale, nici genocidul industrializat sau colapsul economic din timpul marii crize globale din anii ’30, ci, mai degrabă, dezintegrarea pașnică a Uniunii Sovietice în 15 națiuni”.

Mai mult, Putin a afirmat în repetate rânduri, că Ucraina, Belarus și Rusia reprezintă un singur popor și ar trebui să fie o singură națiune. Pentru a intra în lumea gândirii preferate și a sistemului de valori a lui Vladimir Putin, New York Times vorbește despre faptul că acesta ține cont de istoria Rusiei.

Washington Times critică dur politica lui Biden contra lui Putin: Președintele SUA nu dă cu pumnul în masă în fața Kremlinului

Astfel, liderul de la Kremlin se bazează pe trei idei principale. În primul rând, ”Rusia are propriul său statut și țel spiritual unic”. Al doilea concept este ”devotamentul față de credința ortodoxă”, iar al treilea este reprezentat de faptul că ”Rusia este o autocrație naționalistă destinată să joace un rol culminant pe scena mondială”.

Practic, Vladimir Putin vrea să îndrepte ”greșelile istoriei” și să readucă Ucraina la patria-mamă, așa cum a ”recuperat” Crimeea, care a însemnat un efort al Rusiei de a corija încă o eroare a trecutului.

Rusia lui Putin vede Ucraina ca parte integrantă a lumii ruse din punct de vedere istoric și cultural, un loc ai cărui locuitori sunt etnic aproape la fel ca cei din Rusia, din prezent. Putin consideră Ucraina ca un teritoriu care vrea să intre în avangarda expansiunii NATO spre est, în contextul în care acesta a fost anterior o componentă cheie a vechii Uniuni Sovietice.

Statele Unite pregătesc o pedeapsă majoră pentru Rusia: Va fi o lovitură de grație pentru Moscova

Aceste opinii din mintea lui Putin vor constitui cheia a ceea ce se va întâmpla în continuare cu Ucraina. Iar analiștii se întreabă dacă acțiunile lui Putin de până acum, când a comasat peste 100.000 de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina este o cacealma sau este o creștere a presiunii, care va aduce în final invazia?

Citeste si:

 Rusia va ataca Ucraina în curând, Putin se joacă cu Biden și NATO VIDEO

Televiziunea americană Fox News face o afirmație mai mult decât îngrijorătoare, aceea că Rusia va lovi Ucraina în curând. Se susține ideea că Putin se joacă cu Biden și NATO, iar...

Pericolul agresiunii Rusiei în Europa de Est. Bulgaria refuză NATO, în mod neașteptat

În contextul acumulării de aproximativ 100.000 de militari ai Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei, NATO ia în calcul o întărire a flancului estic din Europa, pentru a face față unei...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă