Ce costă mai mult? Un nou lockdown sau teste rapide gratis?

1 lună in urmă 34

Autoritățile iau decizii de relaxare a restricțiilor în orb, pentru că nu au o imagine corectă a epidemiei. Numărul infectărilor este cu mult mai mare, dar pentru că oamenii se testează singuri, acasă, cu teste rapide, aceste cazuri nu sunt raportate astfel că nu sunt luate în calcul la rata de infectare. Testele rapide ar trebui să fie disponibile, gratuit, la medicul de familie, în farmacii, pentru a fi mai apoi raportate, spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai.

Decizia relaxării restricțiilor din Capitală a fost luată pe legislația în vigoare, spune premierul Florin Cîțu. Ministerul Sănătății recomandase însă păstrarea măsurilor anti-epidemice în contextul noi variante de virus din Marea Britanie, cu mult mai contagioasă.
Nu putem să primim din partea autorităților, care se ocupă de actualizarea legislației, răspunsul că așa-i legea acuma, spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai. Au trecut luni de zile de când a fost detectată noua tulpină, iar legislația trebuia actualizată.

El avertizează că orice măsură de relaxare luată acum ne-ar putea aduce în situația de a închide școlile la scurtă vreme de la deschidere, din cauza creșterii infectărilor. "Am văzut proiecții făcute în Danemarca. Ei au tulpina nouă, biologic se distribuie ca și la noi, și estimau că prin luna martie vor avea de 4 ori mai multe cazuri noi din cauza tulpinii noi".

Autoritățile nu au o imagine corectă a pandemiei. Populația folosește acum testele rapide. Dacă nu împingi bețișorul suficient de mult, pentru că e o senzație foarte neplăcută, testul poate ieși fals negativ pentru că nu a fost făcut corect, explică profesorul Cherecheș. Cei care obțin un rezultat pozitiv, dacă sunt reponsabili, se autoizolează. Dar, supliniază Răzvan Cherecheș, testul pozitiv nefiind raportat nu se poate face ancheta epidemiologică, iar contacții cazului infectat rămân necunoscuți. "Practic numerele astea nu îți detectează și sub nivelul apei, e ca un iceberg. Ca să avem o imagine clară, trebuie să creștem capacitatea de testare. Piața ar trebui inundată cu teste rapide gratuite. Acesta ar trebui să fie disponibil la medicul de familie, în farmacii, astfel încât să fie recoltat de către un profesionist antrenat, care raportează fiecare test.

Noi jucăm o loterie cu situația economică din România. Autoritățile locale sunt la ora actuală ca într-o pădure noaptea, în întuneric, cu o lumânare mică. Și zic <a, eu nu văd niciun animal de pradă, e momentul să ne culcăm>. Soluția e să faci lumină, să vezi dacă ești în siguranță sau nu.

Argumente de genul <testele rapide ar costa mult> nu se bazează pe o analiză economică. Primul ministru, asta e specialitatea lui, ar trebui să facă o analiză economică. Cât ne-ar costa dacă ar fi teste rapide disponibile peste tot, versus costurile pentru economia noastră, de restricții, de relaxare luată în condițiile în care noi avem transmitere intracomunitară și care crește potențialul unui lockdown în viitor".

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă