Ce au pățit doi jurnaliști în Qatar, după ce au încercat să afle condițiile de muncă pentru organizarea CM 2022

1 săptămână in urmă 20

  • Liga 2: FC Buzău - FC Brașov, joi, 17:00, Digi Sport 1

  • Liga 2: Concordia Chiajna - Dunărea Călărași, joi, 19:30, Digi Sport 1

Potrivit 7sur7, Halvor Ekeland și Lokman Ghorbani, de la postul de televiziune NRK, au mers în Qatar pe 14 noiembrie, pentru a investiga în ce condiții lucrează imigranții care pun umărul la construirea stadioanelor ce urmează să găzduiască cel mai prestigios turneu internațional anul viitor. 

Ce au pățit doi jurnaliști în Qatar, după ce au încercat să afle condițiile de muncă pentru organizarea CM 2022

Cei doi au reușit să ia legătura cu Abdullah Ibhais, un fost organizator condamnat ulterior la cinci ani de închisoare pentru faptul că ar fi denunțat condițiile în care muncesc angajații. Aceștia au reușit să obțină informații de la el, deoarece s-au întâlnit chiar cu câteva ore înainte să fie arestat. 

După întâlnire, jurnaliștii au rămas să rămână în Qatar pentru a continua investigațiile, însă au fost arestați și apoi trimiși forțat înapoi în Europa, după 32 de ore petrecute în închisoare. Mai mult, autoritățile le-ar fi confiscat și echipamentul tehnic pe care îl aveau asupra lor. 

"Mai presus de toate, suntem fericiți că ne-am întors în Europa. Această situație nu a fost deloc ușoară. Ne vom întâlni cu reprezentanții postului și este posibil să ne întoarcem cu declarații", a comentat unul dintre jurnaliștii scandinavi. 

Statul Qatar, acuzat că a folosit spionajul pentru a câștiga organizarea Cupei Mondiale din 2022

Statul Qatar ar fi apelat la metode neconvenționale pentru a câștiga organizarea Cupei Mondiale din 2022. O investigație făcută de Associated Press scoate la iveală faptul că arabii au folosit un fost agent CIA pentru a spiona FIFA și candidaturile rivalelor.

Conform sursei citate, Kevin Chalker, un fost agent CIA care acum lucrează în serviciile private de informaţii, a fost plătit, începând cu 2017, de către cei din Qatar pentru a spiona FIFA şi pe alţi candidaţi la organizarea Cupei Mondiale din 2022.

Tot el și agenții coordonați de el a pus la cale monitorizarea tuturor criticilor din anii de după momentul în care Qatar a fost desemnată țară organizatoare. Interesant este că acesta avea și misiuni de spionare a muncitorilor străini care lucrau la construcția stadioanelor din Qatar.

Toate aceste activități s-au desfășurat prin intermediul companiei Global Risk Advisors, iar Chalker a utilizat și specialiști IT și agenți foarte bine pregătiți, care au desfășurat activități de teren.

În plus, L'Equipe suține că rivalii Qatarului au fost spionați și prin intermediul unor conturi false de Facebook, cu un fotojurnalist care s-a putut apropia de unele ținte. De exemplu, spionarea Statelor Unite ale Americii s-a făcut prin subcontractarea unei companii private din Londra, Dilligence.

Un amănunt important este acela că s-au urmărit comunicările şi evidenţele financiare ale lui Jack Warner, fost vicepreşedinte FIFA şi Chuck Blazer, fost resposanbil de rang înalt în fotbalul american. Oficialii FIFA au fost și ei spionați, iar cel mai mult a fost monitorizat Jérôme Valcke, fostul secretar general.

Etichete: cm 2022 , cupa mondiala 2022 , halvor ekeland , lokman ghorbani

Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din

Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă