Ce arată primele expertize IML în cazul pacienților morți în tirul ATI de la „Victor Babeș”. Cauza deceselor, alta decât cea suspectată inițial

2 săptămâni in urmă 13


Cei trei pacienți COVID decedați anul trecut în tirul ATI de la „Victor Babeș” nu au suferit din cauza opririi instalației de oxigen, așa cum s-a crezut inițial, ci din cauza unei presiuni puternice care le-a distrus plămânii, arată un document depus recent la dosar.


Procurorii de la Parchetul de pe lângă la Tribunalul București încă fac cercetări în dosarul deschis pentru ucidere din culpă, după tragedia produsă în 12  aprilie 2021, la unitatea mobilă ATI din curtea Spitalului „Victor Babeș”. 


Ieri, la acest dosar, a fost depus raportul final de expertiză medico-legală în cazul uneia dintre cele 3 victime. Anonimizăm numele.Medicul legist a concluzionat faptul că moartea pacientei a fost una violentă. ”Ea s-a datorat insuficienței respiratorii acute consecința unui pneumotorax bilateral la o pacientă cu bronhopneumonie severă COVID în condiții de Terapie Intensivă, pe suport ventilator, în condițiile creșterii bruște a presiunii în căile aeriene și lezarea parenchimului pulmonar (deja lezat de procesul bronchopneumonic) la un organ cu tare organic, în circumstanțe ce vor fi cercetate și pe care de anchetă”, este concluzia IML. 


Între lezarea parenchimului pulmonar cu pneumotorax masiv bilateral consecutiv, completează legistul, și creșterea presiunii în căile aeriene (trahee, bronhii, alveole) există legătură directă, favorizată de afectarea țesutului pulmonar prin bronhopneumonie formă severă COVID.


Practic, i-au explodat plămânii din cauza creșterii bruște a presiunii oxigenului ventilat.

Adrian Cuculis, avocatul familiei victimei, pentru Libertatea:

„Ancheta procurorilor ar trebui sa meargă mai departe, pentru a stabili întreg lanțul  de cauzalitate ce a dus la producerea tragediei. Altfel, e un alt caz în care un muncitor simplu are de tras toată vina. Pe scurt, trimis să verifice parametrii de funcționare, cu indicații date prin telefon, omul necalificat a explodat plămânii pacienților din tirul ATI, după care sistemul s-a închis automat”, explică avocatul Cuculis ce s-a întâmplat în ziua tragediei. 


Pe 12 aprilie 2021, trei pacienți COVID internați în unitatea mobilă ATI a DSU din curtea Spitalului Victor Babeș au decedat din cauza apariției unei avarii la instalația de oxigen ce ar fi declanșat apoi închiderea ei automată. Alți 5 bolnavi, care erau ventilați non-invaziv, au fost salvați atunci și transferați la alte spitale. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă