CCR a respins sesizarea privind terenurile de la Romexpo. Statul dă gratuit 46 de hectare către Camera de Comerț, evaluate la sute de milioane de euro

1 lună in urmă 2


Magistrații Curții Constituționale au respins miercuri sesizarea făcută de parlamentarii USR și UDMR privind trecerea gratuită a 46 de hectare de teren din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerț a României, scrie Agerpres.ro, care citează surse din CCR. Legea ajunge acum la președintele Klaus Iohannis, care o poate promulga sau o poate retrimite în Parlament.


Actul normativ a fost votat în luna septembrie a anului trecut, cu sprijinul PSD, PNL și PMP, dar a fost atacat de USR și UDMR, declanșând un adevărat scandal.


USR acuza un „tun imobiliar transpartinic‟


Cătălin Drulă, pe atunci parlamentar USR, acum ministru al Transporturilor, acuza la acel moment că legea este un „tun imobiliar transpartinic‟, valoarea terenurilor cedate gratuit fiind estimată la 300-400 de milioane de euro.


În sesizarea făcută se preciza că înstrăinarea se face fără contraprestație, adică fără ca statul să primească ceva la schimb pentru teren.


De asemenea, se afirma că legea încalcă principiul bicameralismului, legea fiind modificată substanțial în Camera Deputaților față de varianta adoptată de Senat.


Proiect imobiliar de aproape 3 miliarde de euro


Camera de Comerț are deja un proiect imobiliar imens, de 2,86 miliarde de euro cu grupul Iulius, patronat de către omul de afaceri Iulian Dascălu.


Cele două părți vor să construiască mai multe clădiri de birouri, parcări, muzee și spații comerciale în zonă.


Proiectul imobiliar pe care Camerade Comerț îl are cu grupul Iulius

Fondul imobiliar NEPI vrea licitație


Legea a a fost atacată și de mediul economic. Grupul NEPI, un concurent al Iulius și unul dintre cei mai mari proprietari de mall-uri din România, a cerut realizarea unei licitații pentru teren sau pentru drepturile de dezvoltare imobiliară.


Acesta a acuzat că legea este un ajutor de stat indirect către Iulius și a făcut o plângere la Comisia Europeană. Ulterior, și forul european s-a interesat de lege.


Terenurile de la Romexpo au fost primite de CCIR în administrare în 2004, pe o perioadă de 49 de ani.


Guvernul Orban a argumentat împotriva proiectului


În punctul de vedere al Guvernului, întins pe 24 de pagini, Executivul arăta există mai multe argumente pentru care proiectul nu trebui adoptat.


Guvernul arăta atunci că Parlamentul nu poate dispune de proprietatea privată a statului, iar experții mai arătau că legea se aplică unei singure entități.


Tot în punctul de vedere al Executivului se mai spunea că legea este discriminatorie, nefiind precizate criteriile potrivit cărora terenul în cauză trebuie să fie trecut în proprietatea Camerei de Comerț și nu a altei entități.


Cu toate acestea, Guvernul nu a scris în punctul său de vedere că nu susține proiectul, ci a lăsat totul la latitudinea Parlamentului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă