CCR a amânat să se pronunţe privind trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comerţ. Când vor dezbate judecătorii sesizarea

1 lună in urmă 2

UPDATE: Curtea Constituţională a amânat din nou să se pronunţe asupra sesizării depuse de USR şi UDMR referitor la iniţiativa PMP prin care o suprafaţă de 46 de hectare din zona Romexpo intră gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Judecătorii constituţionali vor fi discuta cazul pe 3 martie.

În septembrie 2020, USR anunţa că a depus alături de UDMR o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei iniţiative legislative.

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ‘tunuri imobiliare’. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, afirma deputatul Cristina Prună, conform Agerpres.

Citeşte şi: USR acuză un tun imobiliar transpartinic în Parlament: 46 de hectare de teren de la Romexpo trec în proprietatea Camerei de Comerţ 

Parlamentarii USR susţin că legea ce prevede trecerea terenului de la Romexpo la Camera de Comerţ.

„În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator”, explicau semnatarii sesizării depuse la CCR.

De asemenea, USR a semnalat încălcarea articolului 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii.

„Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, deşi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar şi economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie”, mai precizează parlamentarii USR.

Mai mult, legea prin care un teren al Romexpo ar urma să treacă în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie încalcă şi art. 44 alin. (1) şi (2) şi art. 136 alin. (5) din Constituţie ca urmare a nerespectării drepturilor de proprietate ale statului – înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului.

Pe 2 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat această iniţiativă legislativă care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de 46 hectare de la Romexpo.

Camera de Comerţ beneficiază pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo, conform prevederilor actului normativ.

Pe terenul de 46 de hectare urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

Citeşte şi: VIDEO Minerii din Lupeni ies din mină după şase zile de protest. Ministrul Energiei a anunţat că s-au găsit soluţii pentru situaţia din Valea Jiului

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă