Cazul Nikolai Glușkov: O anchetă a constatat că sugrumarea acestui critic al lui Putin a fost făcută să pară o sinucidere. Disidentul, un prieten apropiat al magnatului decedat Boris Berezovski, a fost găsit mort în holul locuinței sale din Londra

1 lună in urmă 16

Potrivit constatărilor unui medic legist, un disident rus a fost asasinat în propria locuință, iar moartea sa a fost făcută să pară o sinucidere.

Nikolai Glușkov, un prieten apropiat al lui Boris Berezovski, un magnat decedat, cândva un vajnic adversar al lui Putin, a fost găsit mort în holul reședinței sale din New Malden, un cartier din sud-vestul Londrei, la o săptămână după ce Serghei Skripal, un fost agent dublu rus, și Iulia, fiica acestuia, au fost otrăviți cu o substanță paralizantă la Salisbury.

Glușkov, în vârstă de 68 de ani, fost director adjunct al companiei aeriene de stat Aeroflot, spunea că se teme că s-ar afla pe lista persoanelor care riscă să cadă victimă Kremlinului.

Paramedicii sosiți la reședința lui Glușkov pe data de 12 martie 2018, au opinat imediat că el ar fi fost asasinat din cauză că o serie de semne din jurul său păreau să fi fost puse în mod special ca să ilustreze o sinucidere.

Autopsia a ajuns la concluzia că, după cum arăta contracția din jurul gâtului, omul a murit în mâinile unei alte persoane. Potrivit expertizei patologice prezentate în fața instanței, leziunile “se asemănau cu cele provocate de o sugrumare comisă pe la spate, atacatorul aflându-se în spatele victimei. Nu există leziuni care să ilustreze o zbatere prelungită și nici leziuni de natură defensivă ale antebrațului. Asta sugerează că victima a fost imobilizată imediat, fiind cunoscut faptul că strangularea cu orice gen de ștreang te face inconștient în câteva secunde“.

Natalia, fiica lui Glușkov, le-a declarat anchetatorilor că împreună cu Denis Trușin, partenerul de afaceri al tatălui ei, au sosit la reședința lui în jurul orei 22, după ce de 24 de ore el nu a mai putut fi contactat.

“L-am văzut pe tatăl meu zăcând pe jos. Am încercat să-i iau pulsul și să-i controlez respirația, dar era rece când l-am atins. Ceasul și o cruciuliță erau pe noptieră. El și-ar fi scos ceasul și crucea numai dacă se ducea să se culce sau să facă duș“, a spus ea.

În raportul poliției se specifică faptul că toate constatările denotă “o înscenare, care să sugereze sinuciderea prin spânzurare”.

Chinyere Inyama, un medic-șef legist din vestul Londrei, a declarat: “Din toate documentele și din toate probele adunate reiese că Nikolai Glușkov a fost victima unui asasinat“.

Audierile de ieri au coincis cu un recurs prin care s-au cerut noi informații din partea poliției, având în vedere că au fost efectuate peste 500 de interogatorii fără să se poată identifica un suspect sau motivele crimei.

Tatăl a doi copii, Glușkov a fugit din Rusia după ce a fost acuzat de o fraudă comisă pe vremea când era angajat la Aeroflot.

În 2017, când a fost judecat în contumacie, el a fost condamnat la opt ani închisoare după ce a fost acuzat că ar fi sustras 87 milioane lire sterline din fondurile companiei.

În vederea apărării sale, el urma să compară în fața unei instanțe civile din Londra pe data de 12 martie, chiar în ziua în care i-a fost descoperit cadavrul.

Sursa: The telegraph / Articol de Ryan Hooper / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă