Caz la limită în instanță. Decizia judecătorilor în dosarul unui pieton omorât, când trecea strada ilegal, de o mașină care circula cu 61 km/h

1 lună in urmă 29

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 03:25

47 citiri

Caz la limită în instanță. Decizia judecătorilor în dosarul unui pieton omorât, când trecea strada ilegal, de o mașină care circula cu 61 km/h

Curtea de Apel București a pronunțat, după 10 ani de la eveniment, sentința finală în cazul unui accident produs în Capitală. În dosar a fost judecat un șofer care a călcat un pieton care a traversat strada pe roșu. În urma procesului, judecătorii au stabilit că șoferul poartă 50 la sută din vină.

Procesul unui tragic accident rutier petrecut în 6 februarie 2011 a fost soluționat defintiv, de Curtea de Apel București, în 26 octombrie 2021. În proces a fost judecat pentru ucidere din culpă un bărbat de 58 de ani (48 la data producerii accidentului) acuzat că a călcat un pieton care i-a ieșit în față traversând strada pe roșu.

Jumătate din vină și șase luni de închisoare

Accidentul a avut loc în zona Tribunalului București, într-o zonă cu două benzi pe sens. Potrivit rechizitoriului, victima a traversat strada pe culoarea roșie a semaforului până la mijlocul bulevardului. Continuându-și drumul pe culoarea roșie a semaforului, pietonul a ajuns pe celălat sens, unde a fost lovit de mașina condusă de bărbatul de 48 de ani. Incidentul a fost surprins și de o cameră de supraveghere a traficului, șoferul negând orice responsabilitate pentru producerea accidentului.

În urma anchetei și a expertizelor din dosar s-a ajuns la concluzia că pietonul a trecut pe roșu, iar șoferul circula, înainte de impact, cu 61.58 km/h. Judecătorii au ajuns la concluzia că vina producerii accidentului este împărțită între victimă și șofer, fiecare având 50 la sută din vină pentru producerea accidentului. Astfel, șoferul a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

„La producerea accidentului și implicit la cauzarea decesului victimei a contribuit și conduita culpabilă a acesteia, procentul reținut pentru ambii participanți la trafic fiind de 50 % pentru fiecare. Condamnarea inculpatului pentru infracțiunea analizată nu presupune în mod necesar că îi aparține în exclusivitate culpa în producerea accidentului, ci reprezintă rezultatul încălcării unor dispozițiile legale vizând circulația pe drumurile publice într-o manieră care a impus reținerea unei culpe într-un procent de 50 %”, a arătat Judecătoria Sectorului 3 în sentința menținută de Curtea de Apel București.

Cum putea fi evitat accidentul

Judecătorii au mai ținut cont și de faptul că șoferul „nu depășea cu mult valoarea maximă admisă de lege pe sectorul de drum respectiv”.

„Mijloacele de probă cu caracter științific, care au în vedere în mod corect situația premisă a apariției stării de pericol, dar și valoarea decelerației determinată din imaginile video, confirmă fără echivoc că inculpatul ar fi putut evita impactul cu victima dacă ar fi condus autoturismul în momentele premergătoare accidentului cu o viteză permisă de lege pe sectorul de drum respectiv.

În alte cuvinte, dacă inculpatul și-ar fi respectat propriile obligații de a avea un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor, de a respecta limita legală de viteză și de a o adapta în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță, chiar în prezența victimei pe trecerea de pietoni pe culoarea roșu a semaforului, inculpatul ar fi putut evita accidentul întrucât ar fi dispus de spațiul necesar de frânare pentru a evita impactul cu victima”, se arată și în sentința definitivă a Curții de Apel București.

Familia bărbatului decedat a obținut în urma procesului daune morale de 45.000 de lei și daune materiale de 25.000 de lei.

Citeste si:

Șefii penali din Poliția Locală Alba Iulia. Unul condamnat pentru violență în familie, iar altul cercetat pentru conducere sub influența alcoolului

Penalii de la conducerea Poliției Locale Alba Iulia au primit două ”lovituri” în cursul lunii octombrie 2021. Unul dintre șefi a fost condamnat pentru violență în familie, iar un al...

Scenariile pentru votul guvernului Ciucă. Ce se va întâmpla în cazul în care executivul pică a doua oară

PNL a hotărât joi noaptea, 28 octombrie, să forțeze votul pentru un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă deși atât PSD cât și USR au anunțat că nu îl susțin. Dacă executivul va...

Sursa: Ziare.com

DigiSport.ro

Digi24.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă